Taiwanul confirmă o întâlnire istorică cu SUA pe tema securităţii. Beijingul fumegă

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.05.2019

Beijingul a lansat un atac verbal puternic la adresa SUA şi Taiwanului după ce s-a confirmat faptul că cele două naţiuni au purtat recent convorbiri privind securitatea pentru prima dată în ultimele decenii, pe fondul tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.

Taiwanul a anunţat că întâlnirea istorică este prima de acest gen în ultimele patru decenii între oficiali din domeniul securităţii americani şi taiwanezi. Taipeiul a confirmat că şeful securităţii naţionale, David Lee, s-a întâlnit la începutul lunii mai cu John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitatea naţională.

Purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe al Chinei, Lu Kang, a declarat că ţara sa este “extrem de nemulţumită şi că se opune categoric” acestor discuţii dintre SUA şi Taiwan.

Kang a specificat că Beijingul se opune în continuare oricărei formei de colaborare oficială dintre Washington şi Taipei.

Relaţiile diplomatice dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat tot mai mult în ultimele săptămâni din cauza războiului comercial tot mai intens, a suportului SUA acordat Taiwanului şi a posturii militare tot mai agresive a chinezilor în Marea Chinei de Sud, unde americanii desfăşoară în mod regulat patrule pentru promovarea libertăţii de navigaţie.

Diverse rapoarte sugerează că întâlnirea privind securitatea a avut loc în timpul vizitei efectuate de Lee în Statele Unite în perioada 13-21 mai.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS. Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule. Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, dar nu în întregime, şi de Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

În plus, Beijingul şi-a amplificat presiunea militară şi diplomatică pentru a-şi exercita suveranitatea asupra Taiwanului, desfăşurând exerciţii militare în apropierea insulei şi încercând să izoleze ţara din punct de vedere diplomatic.

La începutul acestei luni, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie privind susţinerea Taiwanului. De altfel, membri ai Congresului american au dorit să promoveze o abordare mai dură la relaţiile SUA cu China.

Confirmarea întâlnirii dintre Bolton şi Lee a fost făcută la câteva zile după ce armata americană a declarat că a trimis săptămâna trecută două nave ale Marinei SUA prin Strâmtoarea Taiwanului.

De asemenea, Pentagonul a anunţat că, începând cu 2010, Washingtonul a vândut Taipeiului arme în valoare de 15 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor