Noaptea cuţitelor lungi în PSD: Guvernul Grindeanu a rămas fără sprijin politic

Liderii PSD s-au întrunit astăzi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, şedinţă în care se va decide soarta Guvernului şi a premierului Sorin Grindeanu. Sau invers...
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
14.06.2017

UPDATE. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în unanimitate, retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.

În acelaşi timp, s-a decis şi excluderea din partid a celor care ar accepta să facă parte din Cabinetul Grindeanu.

* * *

UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu a plecat val-vârtej de la sedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, anunţând că va face declaraţii la sediul Guvernului.

Pe surse Digi24, se aude că şeful Executivului le-a transmis colegilor săi că demisionează doar în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis numeşte un premier de la PSD. Mai mult, Grindeanu i-ar fi cerut demisia lui Dragnea, argumentul fiind că tocmai liderul PSD a ales miniştrii de care se plânge acum că sunt neperformanţi.

* * *

UPDATE. Din evaluarea coordonată de Liviu Dragnea reiese că 60% dintre măsurile la care s-a angajat PSD în programul de guvernare nu au fost implementate, 27% au fost implementate parţial, şi doar 13% au fost în totalitate implementate.

În cadrul şedinţei, fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, personaj cu grave probleme în Justiţie, mai exact trei dosare penale, a citit raportul de evaluare a activităţii membrilor Cabinetului Grindeanu.

Majoritatea miniştrilor s-au arătat dispuşi să îşi dea demisia din funcţii dacă partidul le-o cere. Grindeanu - alături de câţiva miniştri fideli, printre care şi Tudorel Toader de la Justiţie - rămâne însă pe poziţie.

Între timp, ALDE a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului condus de premierul Sorin Grindeanu. Miniştrii ALDE sunt pregătiţi să îşi dea demisia.

"L-aţi trezit pe Iohannis din somn cu OUG 13, iar acum vreţi să-i daţi Guvernul?", i-a întrebat pe colegii săi din CExN premierul Grindeanu, potrivit unor surse social-democrate.

Mai mult, şeful Executivului susţine că vede pentru prima dată evaluarea care vizează Cabinetul său, însă datele sale sunt cu totul altele. Din cele 97 de măsuri pe care trebuia să le ia până în acest moment, lipsesc doar 9, în contextul în care programul de guvernare este gândit pe termen de patru ani.

Între timp, ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, unul dintre apropiaţii lui Grindeanu, s-a contrazis de zor cu Darius Vâlcov şi i-a explicat lui Dragnea că situaţia nu stă deloc cum îi spune acesta.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, l-a ameninţat voalat pe Grindeanu cu excluderea din PSD, spunându-i că nu vrea să-l vadă în locul lui Valeriu Zgonea.

Premierul a acuzat că, în cei peste 20 de ani de când este membru PSD, nu s-a mai confruntat niciodată cu o campanie atât de agresivă precum cea lansată în ultima vreme de unii dintre colegii săi din partid.

* * *

Cade sau nu cade Grindeanu? Răspunsul la această întrebare ar putea veni chiar astăzi, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, convocată pentru ora 16.00.

În cadrul reuniunii, liderii PSD vor discuta retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, în condiţiile în care premierul a refuzat să îşi dea demisia, aşa cum i-a cerut Liviu Dragnea în repetate rânduri.

În aşteptarea şedinţei în urma căreia ar putea rămâne fără sprijinul partidului, Grindeanu şi-a anulat participarea la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, a confirmat oficial Biroul de presă al Guvernului.

Reamintim că, potrivit HotNews, Dragnea i-ar fi cerut de trei ori demisia lui Grindeanu în ultimele zile, fiind refuzat de premier. Dragnea i-ar fi reproşat lui Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia, ameninţându-l că îi va retrage sprijinul politic.

Grindeanu i-ar fi răspuns şefului său de partid că nu va demisiona iar dacă PSD va dori să înlocuiască mai mulţi miniştri sau îi va determina să demisioneze, el va propune imediat înlocuitori pentru aceştia.

În timpul discuţiei, liderul PSD nu ar fi făcut nici o referire la o eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului, ca soluţie de criză pentru a scăpa de premier, relatează Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor