Niveluri ridicate de cofeina gasite in bauturile energizante

Bauturile energizante care promit sa creasca performanta si sa revitalizeze metabolismul pot contine de trei sau patru ori mai multa cofeina decat un suc obisnuit.
Bauturile energizante care promit sa creasca performanta si sa revitalizeze metabolismul pot contine de trei sau patru ori mai multa cofeina decat un suc obisnuit. (Photo by Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2006

NEW YORK — Bauturile energizante care promit sa creasca performanta si sa revitalizeze metabolismul pot contine de trei sau patru ori mai multa cofeina decat un suc obisnuit, arata un nou studiu.

Ingrijorarea, spun cercetatorii, este aceea ca consumatorii care sunt vulnerabili la efectele de boala ale cofeinei — incluzand copii, femeile insarcinate si persoanele cu boli cardiovasculare — ar putea consuma inconstient mari cantitati de cofeina.

Bauturile energizante precum Red Bull, Red Devil si Sobe “No Fear” contin un amestec de carbohidrati, vitamine B, amino acizi si cofeina. Producatorii sustin ca bauturile cresc perfomanta fizica, concentrarea, metabolismul si stare de voie buna.

Astfel ca nu este nici o surpriza ca bauturile energizante contin mari cantitati de cofeina, a declarat co-autorul studiului, Dr. Bruce A. Goldberg de la Colegiul de Medicina din Gainesville.

Dar doza reala de cofeina ar putea suprinde pe unii consumatori, a declarat el agentiei Reuters.

Dat fiind pericolul consumarii unei mari cantitati de cofeina la unii oameni, bauturile energizante ar trebui sa specifice clar continutul de cofeina, a subliniat Goldberg impreuna cu colegii sai in raportul lor, publicat in Jurnalul Toxicologiei Analtice.

“Noi credem ca aceste produse ar trebui etichetate,” a declarat Goldberg, afirmand ca in Europa, bauturile cu peste 150 mg de cofeina pe litru trebuie sa fie etichetate cu “continut ridicat de cofeina.”

Aproape toate cele 10 bauturi energizate pe care el si colegii sai le-au testat intra sub aceasta regula.

In S.U.A., a declarat Goldberg, Administratia Alimentelor si Medicamentelor a propus o regula conform careia bauturile usoare trebuie sa isi limiteze cantitatea lor de cofeina la nu mai mult de 65 mg la fiecare 12 uncii. Dar nici bauturilor racoritoare si celor energizante nu li se cere sa isi afiseze continutul de cofeina pe eticheta.

In testele lor, Goldberg si colegii sai au descoperit ca toate cele 19 bauturi usoare de la care au extras mostre nu respectau aceste cerinte.

Cele mai multe dintre bauturile energizante aveau acel dozaj de cofeina la 8 uncii.

Unul dintre produse avea o doza de 141 mg cofeina, cu mult peste limita impusa. Alte bauturi contineau intre 65 si 75 mg de cofeina la 8 uncii, pe cand Coca Cola sau Pepsi normale aveau aproximativ 30 mg la 12 uncii.

Etichetele de pe acel produs cu un continut de 141 mg de cofeina, si alte doua bauturi energizante, au subliniat ca nu sunt recomandate copiilor sau femeilor insarcinate.

Consumul unei cantitati ridicate de cofeina poate cauza dureri de cap si probleme de somn la copii, si unele studii asupra femeilor insarcinate au legat consumul unei doze de cofeina mai mare de 150 mg pe zi de aparitia riscului pierderii sarcinii si greutate scazuta la copii nascuti.

Dar alte grupuri — cele care includ persoanele cu presiune ridicata a sangelui, tulburari ale batailor inimii si neliniste — ar trebui de asemenea sa isi limiteze consumul de cofeina. Totusi, majoritatea bauturilor energizate din acest studiu nu aveau pe eticheta lor indicatii de acest gen.

“Eu cred ca etichetarea este necesara acum,” a declarat Goldberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor