Nike este acuzat de folosirea armatei indoneziene pentru a intimida muncitorii

Nike este acuzat că ar plăti personal militar indonezian local în scopul venirii la fabrici şi intimidării angajaţilor ca să lucreze pentru mai puţin decât salariul minim pe economie al ţării.
Această imagine făcută în Jakarta pe 15 ianuarie 2012 prezinta pantofi Nike într-un magazin (Adek Berry/AFP/Getty Images)
Alex Johnston
17.01.2013

Nike este acuzat că ar plăti personal militar indonezian local pentru a veni la fabrici şi a intimida angajaţii ca să lucreze pentru o sumă mai mică decât salariul minim pe economie al ţării.

Muncitorii Nike din oraşul Sukabumi, situat în vestul Java, au relatat în această săptămână pentru Australia Broadcasting Corporation (ABC) că au fost forţaţi să semneze o petiţie care absolvă fabrica de obligaţia de a le plăti salarii conform cu o nouă lege indoneziană privind salariile.

Un clip video făcut cu un telefon mobil arată un om stând în picioare lângă muncitori şi spunându-le: "Toţi trebuie să semnaţi petiţia." Clipul video a fost vizionat de ABC după ce a fost primit de la o femeie care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Femeia şi alte câteva persoane s-au opus semnării petiţiei. "Noi am fost chemaţi de personalul militar angajat de societate pentru a fi interogaţi şi am fost intimidaţi", a spus ea.

"Primul lucru care m-a speriat a fost tonul puternic al vocii sale şi faptul că a lovit masa", a afirmat ea. "El a afirmat că în interiorul fabricii existau o mulţime de ofiţeri militari de informaţii. Asta m-a speriat."

Salariile au reprezentat recent o problemă controversată în Indonezia şi au determinat proteste în masă.

ABC a raportat că există cel puţin alte şase fabrici Nike care au solicitat o scutire de la legea salariului minim. Dacă cererea fabricii va fi acceptată, muncitorii vor primi 3,70 de dolari pe zi, în loc de 4 dolari cum prevede noua legislaţie.

Activiştii susţin că, după plata chiriei şi a transportului la locul de muncă, muncitorii îşi mai pot permite doar o singură masă pe zi din salariile propuse de Nike.

Dar marţi, se pare că fabrica va plăti lucrătorilor săi salariul minim, a raportat Jakarta Globe, citându-l pe Jim Keady, directorul grupului pentru drepturile muncitorilor Educating for Justice.

"Sunt foarte fericit pentru muncitorii din acea fabrică. Li se face dreptatea pe care o merită", a declarat el pentru ziar.

"Acum trebuie să avansăm caz după caz, fabrică după fabrică, şi să ne asigurăm că în toate cele 40 de fabrici [indoneziene] Nike, cei 171 000 de muncitori primesc ceea ce merită", a spus el, adăugând că a petrecut cea mai mare parte a zilei de marţi investigând practicile incorecte de muncă din altă fabrică Nike, din oraşul Serang.

Anterior, Keady a declarat pentru Globe că 18 lideri sindicali de la fabrica Nike din Sukabumi "au fost rugaţi să semneze ceea ce ei credeau că era un tabel de prezenţă pentru masa de prânz" la care au fost invitaţi. Oficialii Nike "au ataşat apoi în mod fraudulos [semnăturile] la un document care susţinea că semnatarii sunt de acord cu solicitările managementului fabricii de a fi scutită de plata salariului minim", a spus el.

Keady a declarat că grupul său a investigat în principal fabricile producătoare de pantofi, dar a susţinut că va începe şi investigarea fabricilor de îmbrăcăminte Nike.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor