Post de radio indonezian îşi continuă lupta pentru dreptul la emitere

Un grup mic de indonezieni dedicaţi s-a opus ani de zile încercărilor regimului comunist chinez de a închide un post de radio deschis în Indonezia. Deşi Tribunalul Suprem indonezian a decis un caz în favoarea postului radio, acesta încă are în faţă o luptă prelungită.
Gatot Machali încearcă să oprească autorităţile indoneziene să năvălească în studioul postului de radio Era Baru şi să confişte echipamentele, în cursul anului 2010. (Radio Era Baru)
Matthew Robertson
08.10.2012

Un grup mic de indonezieni dedicaţi s-a opus ani de zile încercărilor regimului comunist chinez de a închide un post de radio deschis în Indonezia. Deşi Tribunalul Suprem indonezian a decis un caz în favoarea postului radio, acesta încă are în faţă o luptă prelungită.

În 29 august, Tribunalul Suprem a declarat că autorităţile au greşit când au confiscat frecvenţa postului de radio Era Baru (care înseamnă “noua eră”), 106,5, şi au dat-o postului Sing FM. Autorităţile în radiodifuziune au făcut acest lucru în 2009, spun directorii Era Baru, pentru a închide postul radio sub presiunea regimului comunist chinez.

Decizia Tribunalului Suprem ar fi trebuit, teoretic, să ajute Era Baru să funcţioneze din nou.

Dar la scurt timp după prezentarea deciziei tribunalului, birocratul local Mohammad Sopingi, şeful Centrului din Batam pentru Monitorizarea Frecvenţelor Radio (numit simplu “Balmon” de către localnici), a declarat că Era Baru nu va putea emite.

De asemenea, el a spus unui reporter de la Jakarta Post că nu a auzit verdictul Tribunalului Suprem şi că “vom lua măsuri împotriva postului de radio Era Baru dacă îndrăzneşte să emită din nou fara permis.”

Mâna Beijing-ului

Cum se poate ca un singur oficial, într-un biroul regional al unei agenţii guvernamentale, să contrazică decizia celui mai tribunal al ţării?

“Este derutant pentru noi”, a declarat Ade Armando, profesor de comunicaţii la Universitatea din Indonezia. El menţine o prezenţă energică pe Internet, susţine conferinţe publice în mod regulat şi este popular în rândul tineretului ţării.

“Este cu adevărat trist faptul că o astfel de persoană poate spune că nu ştie că Tribunalul Suprem a emis un astfel de verdict. El trebuie să ştie, dar spun ‘Nu ştiu’. Este un lucru teribil în privinţa birocraţiei noastre”, a declarat el într-un interviu telefonic.

În spatele acestei confuzii se află modul de administrare a frecvenţelor şi licenţelor de radiodifuziune, modul în care se dau aprobările – sau nu – şi modul în care “zona gri”, creată de birocraţia indoneziană uneori nefuncţională, permite luarea unor decizii arbitrare la porunca Beijing-ului, în acest caz în defavoarea postului Era Baru.

Problemele postului de radio Era Baru au început în 2007 când ambasada chineză din Indonezia a trimis o scrisoare Departamentului pentru Probleme Externe, Agenţia Naţională pentru Informaţii şi altor organisme, avertizând în privinţa pagubelor pe care le-ar putea suferi relaţiile dintre Indonezia şi China dacă Era Baru continuă să emită.

Era Baru emite în limba indoneziană dar de asemenea şi în chineză, însemnând că atinge marea populaţie de etnie chineză care locuieşte în Indonezia – o populaţie pe care regimul chinez doreşte să o influenţeze – şi în zonele învecinate.

Programele Era Baru includ rapoarte legate de încălcarea drepturilor omului în China şi de evoluţia politică din China. De asemenea, postul emite în mod regulat, sub forma unui serial, lucrarea ‘Nouă Comentarii despre Partidul Comunist” - publicată de ziarul The Epoch Times – care oferă informaţii necenzurate despre natura şi crimele Partidului Comunist Chinez (PCC).

Din momentul trimiterii acelei scrisori de către ambasadă, Era Baru a fost închis de câteva ori, li s-au confiscat echipamente, au avut loc câteva procese iar Gatot Machali, director al Era Baru, a primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare.

Zona Gri

Recenta decizie a Tribunalului Suprem anulează sentinţa lui Machali. El a fost acuzat de emitere eronată pe frecvenţa 106,5 FM – dar decizia tribunalului indică faptul că acea frecvenţă i-a fost confiscată necorespunzător postului Era Baru şi oferită în schimb postului Sing FM.

Sing FM încă emite pe acea frecvenţă, în ciuda deciziei Tribunalului Suprem. Era Baru va trimite postului Sing FM o scrisoare legală, explicând decizia şi cerând eliberarea frecvenţei.

Una dintre capcanele pentru Era Baru este procesul complex prin care trebuie să treacă pentru a emite într-o manieră legală în Indonezia.

Posturile radio au nevoie de o aprobare pentru a emite pentru o anumită frecvenţă – administrată de Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a cărui agenţie centrală are ramuri regionale – şi de asemenea o licenţă sau un permis pentru emitere, care reprezintă un proces separat ce necesită aprobare din partea ministerului dar şi a Comisiei Indoneziene pentru Radiodifuziune, care are de asemenea unităţi regionale şi o agenţie centrală.

Sopingi, birocratul care a promis blocarea postului de radio Era Baru, este şeful biroului regional din Batam – Era Baru era localizat pe insula Batam – al Comisiei Indoneziene pentru Radiodifuziune. În teorie, această agenţie monitorizează frecvenţele radio şi se asigură că posturile radio emit pe baza licenţelor.

În practică, lucrurile sunt mult mai vagi decât atât în Indonezia, conform lui Armando.

“Majoritatea posturilor de radio şi televiziune din Indonezia emit programele lor în prezent fara o licenţă oficială. … Majoritatea dintre ele au încercat să obţină o licenţă, s-au dus la Comisia Indoneziană pentru Difuziune, au încercat să respecte regulamentele şi legea, dar majoritatea nu au primit până acum nicio licenţă legală din partea guvernului său a comisiei”, a declarat el.

Zona Gri inseparabilă de acest proces oferă birocraţilor puteri discreţionare despre care analiştii susţin că au fost folosite în serviciul organelor comuniste chineze de cenzură şi al propagandei PCC.

“Majoritatea dintre ele, înainte să aibă loc acest fenomen politic, puteau să emită fara nicio licenţă legală. Această problemă a apărut doar când guvernul chinez a pătruns în zona gri”, a declarat Armando.

Era Baru va merge mai departe cu o decizie a Tribunalului Suprem în buzunar şi altele două în aşteptare. Postul de radio va trebui să ofere explicaţii şi să convingă autorităţile şi Sing FM să le înapoieze semnalul, presându-i cu avocaţi pe de o parte şi făcând apel la vocea raţiunii şi oferind o explicaţie privind scopul postului Era Baru pe de altă parte.

“Sperăm ca autorităţile locale se vor supune legii”, a declarat Raymond Tan, direct al postului, adăugând că el şi echipa sa nu vor renunţa.

“Cred că o posibilitatea este aceea ca Radio Era Baru să continue să emită programele lor fara nicio recunoaştere oficială din partea guvernului”, a declarat Armando, accentuând unul dintr-o serie de posibile rezultate. Lucrurile ar putea fi mai dure dacă regimul chinez continuă să aplice presiune.

“Acest grup de oameni de la Era Baru sunt plini de energie şi foarte rezistenţi în faţa presiunii. Nu va fi uşor pentru Era Baru. Vor avea de luptat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor