Nicuşor Dan: Cine trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru incendiul de la Confort City

Fostul candidat la Primăria Generală a Capitalei şi activist în domeniul urbanistic, Nicuşor Dan a utilizat informaţiile apărute în presă pentru a încerca să stabilească cine ar trebui să fie tras la răspundere pentru incendiul de marţi izbucnit la un bloc din cadrul complexului rezidenţial Confort City, deţinut de primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă, scrie b365.ro.
Nicusor Dan, prezentandu-si programul pentru candidatura independenta la Primaria Bucurestiului. (Lidia Melinte/ The Epoch Times Romania)
Ana Petrescu
05.10.2012

Fostul candidat la Primăria Generală a Capitalei şi activist în domeniul urbanistic, Nicuşor Dan a utilizat informaţiile apărute în presă pentru a încerca să stabilească cine ar trebui să fie tras la răspundere pentru incendiul de marţi izbucnit la un bloc din cadrul complexului rezidenţial Confort City, deţinut de primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă, scrie b365.ro.

"Cine este responsabil:

Arhitectul-şef. Autorizaţia a fost întocmită de arhitectul-şef. Autorizaţia trebuia să prevadă scenariul unei situaţii de urgenţă, cu atât mai mult cu cât era vorba de un număr mare de apartamente şi apartamentele de la etajul superior erau din lemn. Era la latitudinea arhitectului-şef să solicite sau nu aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nesolicitând avizul, şi-a asumat responsabilitatea comportării imobilului la o situaţie de urgenţă.

Dezvoltatorul. Dacă autorizaţia prevedea hidrantul de incendiu, era în obligaţia dezvoltatorului să asigure funcţionarea lui. Dacă autorizaţia prevedea o cale de acces rapidă la imobil, era în responsabilitatea dezvoltatorului să organizeze parcarea astfel încât să nu o stânjenească.

Comisia de recepţie. Dacă autorizaţia prevedea hidrantul de incendiu, funcţionarea acestuia trebuia să fie verificată de comisia de recepţie la recepţia imobilului. Acelaşi lucru pentru calea de acces la imobil, dacă era prevăzută în autorizaţie.

Materialele. Atât lemnul cât şi polistirenul sunt materiale inflamabile şi nu sunt potrivite pentru imobile mari. Multe din blocurile recent termoizolate termic sunt supuse aceluiaşi pericol.

Legislaţia. Cu foarte puţine excepţii, legea nu obligă la participarea Inspectoratului de Stat în Construcţii la recepţia lucrărilor.

Controlul în construcţii. Deşi este o instituţie cu profit în activitate (sumele încasate din taxe şi amenzi sunt mai mari decât cheltuielile de funcţionare), Inspectoratul de Stat în Construcţii nu are un personal suficient şi nu îşi exercită de o manieră satisfăcătoare controlul în construcţii”, relevă comunicatul semnat de Nicuşon Dan.

De asemenea, Nicuşor Dan precizează că “Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va oferi consultanţă juridică proprietarilor afectaţi de incendiul din complexul Confort City, în cazul în care aceştia o vor solicita.”

Nu mai puţin de 640 de persoane au fost afectate de incendiul produs marţi la un bloc din complexul Confort City, din Capitală. Flăcările au distrus aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30%, relevă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Totodată, IGSU precizează miercuri, într-un comunicat, că unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune într-o proporţie mult mai mică, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului.

Cu o suprafaţă construită de 1.850 de metri pătraţi, imobilul este format din două blocuri lipite unul de celălalt, fiecare având câte două scări.
Din blocul de locuinţe cu 288 de apartamente, au fost afectate 640 de persoane, dintre care 120 de la mansardă şi 520 de la etajele inferioare.
Intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat, a mai precizat IGSU.

Florentina Pencea, prefectul judeţului Ilfov, a afirmat că blocurile nu au avut autorizaţie din partea IGSU. "Din câte am înţeles de la reprezentanţii IGSU, nu există o autorizaţie din partea lor pentru acea clădire. Vom face verificări şi vom vedea ce trebuie făcut", a afirmat Florentina Pencea.

De asemenea, Garda Naţională de Mediu a a avertizat că blocurile nu deţin avize de mediu pentru destinaţia complex de locuinţe. "Aceste construcţii nu deţin acte de reglementare pe linie de protecţia mediului, din punct de vedere al destinaţiei ansamblu de locuinţe. Mai mult, imobilele au fost construite în zona de protecţie sanitară a depozitului ecologic de deşeuri Ochiu Boului aparţinând S.C. ECOREC S.A", relevă un comunicat oficial al instituţiei.

Pe de altă parte, Ancuţa Petrescu, reprezentant al dezvoltatorului imobiliar care a construit blocul, a susţinut că ansamblul are autorizaţie de construire şi procese verbale de recepţie, fără de care nu ar fi putut fi făcută vânzarea apartamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor