Nicu Popescu: Poziţia AIE în raport cu Rusia trebuie să fie pragmatică
alte articole
Fostul consilier al premierul moldovean, Nicu Popescu, vorbeşte într-un interviu pentru hotnews.ro despre UE, Rusia, România şi influenţele noii politici a Federaţiei Ruse în R. Moldova.
Acesta spune că ţara noastră este încă destul de vulnerabilă faţă de Rusia, deoarece influenţa acesteia în domeniul politic, economic şi energetic este destul de mare. „Influenţa Rusiei în Moldova rămâne destul de mare - politică, economică sau energetică. Şi Moldova rămâne destul de vulnerabilă faţă de Rusia. Totodată, comparativ cu majoritatea celorlalte state CSI - Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia etc. - Moldova are un grad mult mai înalt de autonomie strategică faţă de Rusia. Distanţa geografică de aproape 1000km. În plan comercial circa 50% din comerţul extern al RM revine UE (dintre care vreo 16-17% României) şi cam 18-19% revine Rusiei. În cazul Ucrainei, de exemplu, balanţa este 30% cu Rusia şi 30% cu UE”, spune sursa.
În contextul dat, Popescu menţionează că strategia politicienilor moldoveni trebuie să fie una pragmatică. „Poziţia AIE nu poate fi decât pragmatică. Pe de o parte Moldova nu trebuie şi nu poate antagoniza Rusia, aşa cum a făcut Georgia (în detrimentul său până la urmă). Dar nici careva concesii majore de ordin strategic sau economic nu poate fi constrânsă să facă atât timp cât are sprijin UE. Între timp, având o relaţie calmă cu Rusia - AIE trebuie să se concentreze pe implementarea reformelor interne, implementarea acquis-ului, etc., care o va apropia de UE. Până acum politica externă a AIE a fost destul de bună în acest sens - păstrarea unei relaţii calme şi neconflictuale cu Rusia, şi între timp apropierea de UE. Cea mai mare problemă însă în această ecuaţie ţine de viteza extrem de mică, şi în mai multe sectoare chiar lipsa unor reforme pro-UE. Deci AIE are o formulă de politică externă bună, însă această formulă nu va duce Moldova prea departe fără un algoritm de reforme interne mult, mult mai pronunţat”, conchide sursa.
Vorbind despre interesul României şi Rusiei în R. Moldova, Popescu opinează că o coliziune nu se va înregistra. „Coliziune frontală nu va fi. Nici Rusia, nici România, nici UE nu au capacităţile şi influenţa necesară pentru a-şi impune unilateral priorităţile în zona RM. România nu trebuie să gândească în termeni de coliziuni şi conflict, ci în termeni de 'smart power' - să creeze interdependenţa economică maximă cu RM - interconexiuni a reţelelor de gaz, electricitate, schimburi comerciale, liberalizarea vizelor, investiţii etc. Până la urmă, viitorul R. Moldova depinde în proporţie de 80% de politica internă şi de capacitatea elitelor din RM de a reforma acel stat, de a lupta cu corupţia, de a atrage investiţii străine, etc”, mai spune fostul consilier al premierului Vlad Filat.
Precizăm că Nicu Popescu este doctor în ştiinţe politice, cercetător la Londra, la European Council on Foreign Relations, think-tank european care are scopul de a analiza performanţele politicii externe a UE şi de a promova o politică externă mai integrată a comunităţii europene.