R. Moldova primeşte de la UE încă 14 milioane de euro pentru reforme

Prim-ministrul Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, au semnat, la 6 martie Acordul de finanţare a Republicii Moldova din partea Comisiei Europene în valoare de 14 milioane euro.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
07.03.2012

Prim-ministrul Vlad Filat şi Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, au semnat, la 6 martie Acordul de finanţare a Republicii Moldova din partea Comisiei Europene în valoare de 14 milioane euro.

În cadrul ceremoniei de semnare a acestui acord, Premierul Filat a menţionat că evenimentul în cauză va consolida relaţiile de colaborare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

„Programul are ca şi obiectiv consolidarea instituţională a unui număr limitat de instituţii centrale cheie în procesul de negociere şi implementare a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător şi a Acordului privind liberalizarea regimului de vize”, a precizat Prim-ministrul.

Acordul prevede demararea primei faze de implementare a Programului Complex de Consolidare Instituţională, în cadrul căreia, Republica Moldova va beneficia de un suport din partea UE în valoare de 14 milioane euro, valoarea totală a Programului fiind de 41,6 milioane euro, care vor fi acordaţi Republicii Moldova în următorii ani pentru elaborarea şi revizuirea politicilor naţionale, a legislaţiei primare şi secundare în domeniul reformei administraţiei publice, justiţiei şi afacerilor interne, creării Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană etc.

Printre instituţiile de bază care vor beneficia de suport se numără: Cancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Achiziţii Publice (la componenta „reforma administraţiei publice”); Ministerul Afacerilor Interne, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Procuratura Generală (la componenta „statul de drept, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”); precum şi Ministerul Economiei, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Inspectoratul General pentru Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer, Agenţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor Alimentare, Serviciul Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii – în cadrul componentei „pregătirea pentru viitorul Acord de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător”.

De menţionat că implementarea Acordului implică şi co-finanţare din partea Guvernului Republicii Moldova - 20% din costul componentei investiţionale, care va fi estimată în procesul de definire a proiectelor concrete spre finanţare din acest Program.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE la Chişinău a precizat că prima fază de implementare a Programului Complex de Consolidare Instituţională va conţine asistenţă tehnică, programe TWINING, dar şi grant-uri din partea UE pentru perfecţionarea nivelului profesional al instituţiilor Republicii Moldova în scopul pregătirii către etapa de implementare a celor 3 acorduri de bază negociate la această etapă de către Republica Moldova şi UE: Acordul de Asociere, Acordul privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător şi Acordul privind liberalizarea regimului de vize.

„După ce vom trece peste negocierea acestor acorduri, va fi nevoie de eforturi considerabile din partea guvernului RM. Programul urmează să susţină instituţiile din RM după ce vom semna aceste acorduri. Aceşti bani vor fi oferiţi sub formă de asistenţă tehnică, experţi care vor ajuta instituţiile, dar vor fi acordate şi granturi”, a declarat Dirk Schuebel.

„Acest program este deschis pentru co-finanţare şi mai multe ţări-membre ale UE deja au exprimat disponibilitatea de a se alătura acestui proces”, a mai menţionat Dirk SCHUEBEL.

„Semnarea acestui acord este o dovadă a suportului constant de care ne bucurăm din partea UE. Pentru mine este o apreciere a UE faţă de reformele guvernului”, a spus premierul Vlad Filat.

De asemenea, Prim-ministrul a mulţumit oficialului European pentru implicarea şi susţinerea oferită în cadrul acestui proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor