Gazoductul Iaşi-Ungheni, o necesitate atât pentru R.Moldova cât şi pentru România (revista presei)

Realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni nu este doar o necesitate stringentă pentru Republica Moldova, ci şi pentru România, reieşind din angajamentele asumate de România în cadrul UE, scrie Adevărul de vineri.
(JENS SCHLUETER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.03.2012

Realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni nu este doar o necesitate stringentă pentru Republica Moldova, ci şi pentru România, reieşind din angajamentele asumate de România în cadrul UE, scrie Adevărul de vineri.

Potrivit Regulamentului european 994/2010, până pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuia să prezinte o propunere de capacitate bidirecţională, care să asigure fluxul de gaze în ambele direcţii de interconectare. Acelaşi document stipulează că cel târziu până la 3 decembrie 2013, 'operatorii de sisteme de transport de gaze asigură capacitatea bidirecţională permanentă în toate interconectările transfrontaliere'. Aceasta semnifică că România va trebui sa asigure si 'fluxul invers', adică permiterea exporturilor de gaze extrase în ţară, menţionează ziarul.

Adevărul mai scrie că Republica Moldova a suspendat exporturile de grâu pentru că gerul a pus sub semnul întrebării recolta din vară. Anul trecut a fost o recoltă de 800 mii tone de grâu. Potrivit datelor oficiale seceta şi gerul au compromis mai mult de o treime din semănăturile cu grâu, iar de pe altele 50% recolta va fi una sub media anuală. Totuşi autorităţile spun că ţara va avea grâu suficient, datorită importurilor. Or, în regiune este surplus de grâne, ca urmare a unei recolte record în anul 2011.

Presa de la Chişinău este în căutarea numelui candidatului la funcţia de preşedinte. După ce mai multe surse mass-media au scris că acesta ar putea fi judecătorul Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, joi a fost vehiculat un alt nume - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti. Pe de altă parte, unul din liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, Mihai Ghimpu, i-a declarat portalului inprofunzime.md, că pentru funcţia supremă în stat va fi propusă o femeie.

Constantin Tănase scrie în Timpul că 8 martie, de Ziua internaţională a femeii, este un prilej pentru politicieni de a le transmite mesaje electorale. 'Pe tot parcursul anului, guvernarea nu face distincţie între femei şi bărbaţi - îi tratează pe toţi cu aceeaşi obrăznicie şi insensibilitate. Pe 8 Martie însă lucrurile se schimbă, femeile sunt 'decupate' din masa populaţiei şi devin obiectul unei iubiri şi admiraţii fără de egal din partea primilor politicieni', se menţionează în articol.

Portalul Jurnal.md scrie că pe 8 martie o parte din bărbaţi au ales să marcheze sărbătoarea fără femei, dar în compania unui... păhărel de tărie. Turmentaţi de alcool, unii reprezentanţi ai sexului tare devin şi mai sentimentali şi nu dau peste cap nici un pahar fără cuvinte de laudă în adresa iubitelor, potrivit sursei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor