Consultări moldo-ruse la Moscova

Tatiana Chiriac
07.03.2012

În conformitate cu Planul interministerial de consultări pentru anul 2012, astăzi, 6 martie, la Moscova au avut loc consultări politice moldo-ruse la nivelul viceminiştrilor de Externe.

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de Secretarul de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniile politic, economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele, înregistrată pe parcursul anului 2011, şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun.

Un subiect aparte l-a constituit pregătirea către şedinţa ordinară a Comisiei mixte pentru colaborarea comercial-economică, desfăşurarea căreia este preconizată în primăvara anului curent la Chişinău. În context, părţile au remarcat creşterea substanţială a volumului schimburilor comerciale atestată în anul 2011 şi scoaterea unor bariere pentru dezvoltarea comerţului dintre state. Interlocutorii au discutat, de asemenea, şi unele subiecte ce ţin de interacţiunea ambelor state în cadrul organismelor internaţionale şi regionale, inclusiv, în cadrul CSI.

Abordând subiectul reglementării conflictului transnistrean, cei doi viceminiştri au efectuat un schimb de opinii pe marginea rundei de negocieri oficiale în formatul „5 - 2” ce a avut loc recent, la Dublin. În mod special, a fost remarcată importanţa promovării măsurilor de consolidare a încrederii.

În contextul marcării, în aprilie curent, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, cei doi viceminiştri au convenit asupra organizării unor acţiuni comune.

Părţile au decis ca următoarea rundă de consultări să se desfăşoare în semestrul II al anului curent, la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor