Nicolescu (CNIPMMR): O treime dintre IMM-uri se plâng de o relaţie foarte rea cu ANAF

Epoch Times România
11.12.2012

O treime dintre IMM-urile chestionate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susţin că au avut o relaţie foarte rea cu ANAF în ultimele 12 luni, iar 20% au avut blocări de conturi sau executări silite, a declarat marţi Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

”Aceste controale excesive nu servesc decât faptului că pentru moment se obţin nişte bani la bugetul statului şi nişte controlori se îmbogăţesc. Pe termen lung creşte procentul firmelor care mor, se reduce numărul locurilor de muncă. E o chestiune care nu serveşte interesului naţional. Fiecare ministru trage acum că nu ştie dacă mai e ministru peste câteva luni. Aţi văzut că ţi miniştrii de finanţe. Pe ăla nu îi interesează sustenabilitatea, pentru că el la anul probabil nu mai este. El acum să găsească mai muţi bani să plătească promisiunile fără acoperire care se fac de către partidele politice şi după aia vom vedea. Poate la anul nici nu mai este la guvernare”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR.

El susţine că angajaţii ANAF au o ţintă în ceea ce priveşte volumul amenzilor şi că atunci când vin în control nu urmăresc decât atingerea acestui scop.

”În orice domeniu trebuie să existe motivare. Totuşi, nouă ni se pare că atâta timp cât controlorul este cointeresat să stabilească penalităţi cât mai mari ca să îşi crească veniturile, este clar că acest control este excesiv. În alte ţări, controlorii sunt plătiţi foarte bine fără să fie procente din amenzi şi atunci ei îşi datoria”, a spus Ovidiu Nicolescu.

Sondajul realizat de CNIPMMR, prin intermediul portalui www.immromania.ro, în perioada 29 noiembrie – 10 decembrie 2012, arată că peste 66% din respondenţi consideră interacţiunea cu ANAF ca fiind bună.

Reprezentanţii CNIPMMR susţin că acestea sunt firme care au o activitate economică mai puţin intensă şi sunt de dimensiuni reduse.

La întrebarea, „Aţi depistat reţineri duble(multiple a sumelor din cont pentru aceeaşi datorie, în ultimele 12 luni?”, 20% au indicat existenţa unor astfel de reţineri , în timp ce 80% nu au identificat astfel de situaţii în ultimele 12 luni.

Ovidiu Nicolescu a mai precizat că inclusiv Consiliul IMM-urilor are conturile blocate, pentru că nu a plătit la timp contibuţiile sociale ale agajaţilor, precizând că acest incident s-a datorat întârzierii plăţilor pe care le avea de primit şi care erau de aproape 10 ori mai mari decât cele de efectuat.

În ceea ce priveşte propunerile întreprinzătorilor cu privire la îmbunătăţirea relaţiei cu ANAF, 40% din respondenţi au indicat necesitatea asigurării funcţiei de îndrumare şi informare a întreprinzătorilor, 27% - eliminarea subiectivismului şi a unor interese în activitatea de control, 13% - eliminarea executării duble)multiple pentru aceeaşi datorie, iar circa 7% dintre IMM-uri propun îmbunătăţirea comportamentului funcţionarilor cu atribuţii de control, reducerea atribuţiilor ANAF, retragerea statului din economie, şi limitarea penalităţilor şi dobânzilor în limite rezonabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor