Nicolaescu: Industria farmaceutică este în plină ascensiune

(LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.06.2013

Clawback este o acţiune normală de control al unei acţiuni necontrolate

„Industria farma e în ascensiune. Aceasta înseamnă că este un segment care a găsit un loc bun şi care ştie să-şi organizeze business-ul pentru nevoia pacienţilor, ca aceştia să aibă acces”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

Domeniul farmaceutic a întâmpinat dificultăţi şi încă le întâlneşte, crede ministrul.

„Am dezvoltat un dialog mai bun, aproape că l-am instituţionalizat. Am reuşit să ne cunoaştem mai bine divergenţele şi posibilităţile de apropiere a intereselor. Ultimii ani au însemnat o serie de dezechilibre în farma. Vorbesc de felul în care se aplică şi modul de calcul al medicamentelor. Efectul este unul de export paralel, adică medicamente mai puţine pentru români şi chiar sincope. Noi trebuie să le corectăm, şi nu în mod administrativ, ci economic”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

De asemenea, ministrul a făcut declaraţii şi în ceea ce priveşte taxa clawback. Aceasta este „o acţiune normală a statului pentru a avea control pentru ceva de necontrolat”, a declarat Nicolaescu.

„Suntem în discuţii şi cu ARPIM şi avem un dialog astfel încât în perioada următoare să reglementăm şi să se calculeze diferenţial pentru piaţa de medicamente generice şi separat pentru cele originale. Trebuie să vindem multe generice şi ieftine ca să ne asigurăm că au toţi acces”, a adăugat acesta.

Noile medicamente pe care Ministerul Sănătăţii s-a angajat să le introducă la compensare în acest an vor fi de fapt plătite de producătorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede că aceştia trebuie să achite orice sumă care depăşeşte bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru.

“Taxa clawback presupune că noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferenţa dintre consumul total de medicamente compensate şi bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, într-un comunicat.

Conform calculelor ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1,5 miliarde lei, iar consumul de medicamente se ridică la 1,7 miliarde lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului producătorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor