Nicolae Timofti a promulgat cele patru legi ce pun în pericol funcţionarea democraţiei
alte articole
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a promulgat cele patru legi, care au fost adoptate pe 3 mai în Parlament, cu votul PLDM şi PCRM, deşi oficialii europeni l-au sfătuit să nu o facă, deoarece acestea pun în pericol funcţionarea democraţiei în Moldova, iar instituţiile statului ar putea fi folosite în interesul câtorva persoane.
Aceste acţiuni ale preşedintelui pot fi considerate ca o spulberare a visului european al Republicii Moldova. Astfel consideră avocatul Teodor Cârnaţ, care a mai precizat în cadrul unei emisiuni la Publika.TV că Nicolae Timofti a contribuit la adâncirea crizei din R. Moldova: "Aceste promulgări nu trebuiau să aibă loc, în contextul presiunilor din partea europenilor. Visul european a fost ca justiţia independentă, care există în statele europene, să fie implementată şi în R. Moldova, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale din Europa să fie şi la noi. Prin aceste standarde am fi ridicat nivelul de viaţă, nu neapărat să fim membri ai UE. Dar acel vis pe care l-am avut este spulberat de un preşedinte care se declară pro-european şi de un partid care se declară pro-european, dar în realitate e mai comunist decât PCRM. Şeful statului, împreună cu consilierii săi, a spulberat visul de a avea o viaţă mai bună”.
În acelaşi timp, comentatorul politic Alexandru Cuzneţov consideră că şeful statului a fost nevoit să facă jocul unor partide politice: "Sunt ambiţii ale grupurilor politice şi preşedintele este nevoit să promulge sau nu. Funcţia preşedintelui este diminuată şi Timofti a fost nevoit să meargă mai departe în aceste jocuri politice".
De aceeaşi părere este şi expertul în drept constituţional Vitalie Catană, care a subliniat: "în urma promulgării legii care prevede ca Centrul Naţional Anticorupţie să se subordoneze Guvernului, lupta cu corupţia va fi pusă pe raft… În acest sens nu mi se pare normal ca Guvernul să aibă două structuri, CNA şi MAI. Guvernul are MAI, dar rezultatele sunt zero şi mă aştept ca CNA să aibă aceeaşi soartă, lupta cu corupţia va fi pusă la naftaliană".
Precizăm că printre legile promulgate se numără legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, cu privire la Codul Electoral, cu privire la atribuţiile Guvernului în exerciţiu şi legea cu privire la competenţele prim-ministrului interimar.
Astfel prin legile votate PCRM au reuşit să majoreze pragul electoral de la 4% la 6%. De asemenea, parlamentarii mixti au abrogate sistemul electoral mixt şi au extins împuternicirile premierului interimar. Totodată, PLDM şi PCRM au votat pentru ca CAN să se subordoneze Guvernului, iar Judecătorii Curţii Constituţionale să poată fi demişi de către Parlament.
Ulterior, Comisia de la Veneţia a declarat că decizia Parlamentului, privind ridicarea mandatului judecătorilor Curţii Constituţionale,contravine prevederilor europene privind justiţia.
Comisarul european pentru Extindere, Ştefan Fule, şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton au declarat că legile adoptate de Parlament ridică probleme serioase în funcţionarea democraţiei în Moldova, iar instituţiile statului ar putea fi folosite în interesul câtorva persoane.