Marian Lupu, demis de la conducerea parlamentului. Criza politică se adânceşte (presa)

'Marian Lupu, demis de la şefia Parlamentului', titrează vineri Adevărul. Vor urma negocieri dure pentru formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) 3 sau anticipate.
Marian Lupu (pdm.md)
Epoch Times România
26.04.2013

'Marian Lupu, demis de la şefia Parlamentului', titrează vineri Adevărul. Vor urma negocieri dure pentru formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) 3 sau anticipate. Analiştii politici susţin că votul de joi este un răspuns al PLDM la decizia de luni a Curţii Constituţionale, care i-a îngrădit lui Vlad Filat calea spre un nou mandat la şefia Guvernului, iar o eventuală împăcare între fostele componente ale AIE este varianta cea mai puţin probabilă.

Experţii mai cred că desemnarea unui nou candidat la funcţia de premier va fi tergiversată conştient, cu susţinerea partenerilor europeni, până când nu va fi posibil ca Vlad Filat să fie ales din nou în funcţia de prim-ministru.

'De aproape două luni nu avem un guvern funcţional, iar de ieri haosul s-a mutat şi în Parlament', mai comentează Adevărul. A mai rămas să fie executat şi preşedintele ţării Nicolae Timofti, lucru care se poate întâmpla în orice moment, mai ales că i s-au transmis mai multe semnale în acest sens. Şi n-ar fi vorba de vreo revoltă populară sau vreo revoluţie de catifea, ci de nebunia unor oameni care se cred dumnezei şi care de prin ianuarie îşi scot ochii, dinţii şi tot ce mai au. În văzul tuturor şi cu mult sânge, comentează ziarul.

'Răzbunarea lui Filat', titrează Moldavskie vedomosti, referindu-se la demiterea lui Lupu. Ziarul observă că Lupu era ultimul lider al Alianţei pentru Integrare Europeană care ocupa una din funcţiile de vârf în stat. 'Revocarea lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al parlamentului împinge Republica Moldova cu încă un pas spre alegeri parlamentare anticipate', potrivit ziarului.

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău despre compromiterea Curţii Constituţionale (CC) şi numirea lui Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru interimar. Potrivit autorului, decizia de luni e un act ruşinos care va rămâne în istoria politicii moldoveneşti. Deciziile CC devin vulnerabile atunci când, din aroganţă sau din alte motive 'lumeşti', judecătorii constituţionali deviază, în comentariile lor, de la materia 'sacră' a Constituţiei, atenţionează publicistul. Nicolae Negru mai scrie că Filat trebuie să se împace cu situaţia, o pauză îi va prinde bine şi lui şi partidului. Soluţia Leancă-prim-ministru e optimă la această etapă, în condiţiile de azi. PLDM nu are cum pierde cu el, dacă Filat îl va sprijini, din punct de vedere managerial şi organizaţional, comentează autorul.

Vlad Filat nu a murit ca politician după hotărârea Curţii Constituţionale, dar este în stare de comă, în care l-au adus foştii săi colegi de alianţă din Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, comentează ziarul în limba rusă Panorama. Potrivit autorului, Vlad Filat s-a umilit public, cerându-şi scuze pentru acuzaţiile pe care i le-a adus anterior lui Plahotniuc, după care Curtea Constituţională i-a aplicat o lovitură pe la spate, decizând că nu mai poate candida la funcţia de premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor