NY Times târât în scandalul sexual BBC

Logo-ul companiei BBC
Logo-ul companiei BBC (Oli Scarff / Getty Images)

Am fost invitat la emisiunea radio BBC World "Spune-ţi părerea" pentru a discuta despre scandalul sexual de mare profil care este acum raportat în presa din SUA. Aceasta implică o fostă gazdă TV foarte populară, nemaifiind astăzi în viaţă, pe nume Jimmy Saville, care a fost acuzat de abuzuri, dacă nu chiar viol, al unor fete şi băieţi, comise pe o perioadă de 40 de ani cât a fost prezentator celebru.

Saville era un model, fiind chiar făcut cavaler de regină. Se pare că el s-a lăudat şi a făcut aluzii la acţiunile sale în faţa colegilor, dar nu s-a făcut nimic pentru a-l ţine în frâu, pentru a opri crimele sale sau a alerta poliţia.

Jimmy nu mai este în viaţă pentru a vorbi despre asta, cu toate că peste 200 de victime au susţinut că el le-a agresat sexual. Acum, alte persoane din BBC sunt cercetate pentru abuzuri similare.

Suprimarea BBC

Dar nu acesta este adevăratul scandal din mass-media. Abuzul copiilor a fost minimizat, iar atenţia s-a îndreptat pe modul în care mass-media a raportat sau nu incidentul.

Lumea vorbeşte mai multe despre decizia BBC de a nu difuza ancheta agresivă a "Newsnight" despre "stilul de viaţă" al lui Saville.

"Newsnight" este un program cunoscut pentru investigaţii dure şi credibile. Înainte ca ancheta legată de Saville să fie difuzată, episodul nu a primit aprobarea, chipurile pentru "motive jurnalistice" nescrise.

Directorul executiv care a refuzat să difuzeze emisiunea atunci, a plecat. Dar anterior el a felicitat producătorii pentru munca lor şi a sugerat că alte forţe au intervenit pentru a opri difuzarea.

Producătorul segmentului Meirion Jones, pe care se întâmplă să-l cunosc datorită excelentei sale munci de investigaţie cu jurnalistul american Greg Palast, şi-a avertizat şeful în decembrie 2011 că suprimarea raportului - mai ales când alte campanii BBC îi aduceau omagii lui Saville - ar duce la o explozie de critici.

A avut dreptate, dar a durat ceva timp până când această poveste profundă a ieşit la iveală.

E rar ca o parte a unei reţele mass-media să expună o altă, iar acum există mai multe anchete incomplete în curs de desfăşurare despre ceea ce s-a întâmplat.

Asta nu a oprit torentul de critici condus de companiile private de mass-media, care detestă puterea şi popularitatea BEEB. După luni în care mass-media a jucat rolul de "băiat rău", ziarele lui Murdoch trebuie să se simtă uşurate acum, când văd neliniştea BBC şi reputaţia sa pătată în public.

Totuşi, încă există câteva puncte neexaminate despre toate acestea. Unul implică rolul liderilor de vârf ai BBC.

Marţi, directorul general George Enwistle a apărat modul în care este manevrată povestea, declarând că "corporaţia nu încearcă să evite a răspunde la întrebări" şi că a iniţiat anchete care erau exact "opusul unei încercări de a ascunde lucrurile."

Întrebările de la New York Times

Între timp, directorul executiv pe care l-a înlocuit, fostul director general Mark Thompson, tocmai a fost numit preşedinte şi director executiv al New York Times. El a negat orice cunoştinţe anterioare despre acest subiect.

The Times a urmărit această poveste îndeaproape, ca nu cumva să îi fie afectată reputaţia: "Pe 13 octombrie, domnul Thompson a spus: "Eu nu am fost anunţat sau informat despre ancheta "Newsnight" şi nici nu am fost implicat în vreun fel în decizia de a nu finaliza şi difuza ancheta."

"Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de declaraţia publică a editorului programului, Peter Rippon, că decizia de a nu continua ancheta a fost în întregime a lui şi că a fost luată doar din motive jurnalistice".

Cu toate acestea, aceste "motive jurnalistice" nu au fost dezvăluite.

Într-un fragment al programului "Panorama", lansat înainte de difuzarea principală, producătorul Jones a avertizat: "Eram sigur că povestea va ieşi la iveală într-un fel sau altul şi că dacă se va întâmpla asta, BBC va fi acuzat de muşamalizare."

"De fapt, i-am scris un e-mail lui Peter în care i-am spus că "povestea este destul de puternică" şi că pericolul de a nu o difuza va" deteriora substanţial reputaţia BBC"."

Associated Press relatează acum că "New York Times a fost târât în scandalul sexul al BBC", raportând:

"Rolul lui Thompson în scandal a atras atenţia editoarei New York Times Margaret Sullivan, care a întrebat marţi cititorii Times: "Este oare posibil ca el să nu fi ştiut despre asta? Un director general al unei imense companii mass-media se aseamănă cu editorul unui ziar. Este posibil ca un editor să ştie dacă o investigaţie privind unul din oamenii săi, în legătură cu acuzaţii de abuz sexual, a fost oprită?"

"Într-un paragraf atent formulat în continuare, ea a ridicat problema dacă Thompson corespunde pentru funcţia de şef al New York Times."

"Integritatea şi luarea deciziilor vor afecta The Times şi jurnalismul său în mod profund", a scris ea. "Merită acum luat în considerare dacă el este persoana potrivită pentru această poziţie, având în vedere această turnură a evenimentelor."

"Sullivan a spus că deşi găsirea unei soluţii "nu este la fel de uşoară pe cât pare ... toate aceste întrebări trebuie puse"."

Povestiri anterioare

Acum are loc o mare operaţiune de control a daunelor, în parte pentru că acuzaţiile sunt atât de explozive.

Afirmaţiile lui Thompson că nu ştia nimic despre asta îi afectează credibilitatea.

Au existat şi critici privind alte povestiri anterioare, care implicau acuzaţii grave de abuz, şi a căror condamnare a fost minimizată sau nu a fost raportată de Times.

Astăzi, la BBC, suporterii explică scandalul spunând că moravurile sexuale şi discuţiile publice privind ceea ce erau atunci considerate comportamente "secrete", nu au fost niciodată dezvăluite, sancţionând ceea ce sunt acum considerate activităţi infracţionale.

În mod clar, dată fiind epidemia de abuzuri sexuale asupra copiilor la nivel global, sunt raportate tot mai multe cazuri de răpiri, trafic şi abuz de copii.

BBC şi toate reţelele noastre de mass-media trebuie să recunoască gravitatea acestei crize - câţi copii au fost violaţi şi abuzaţi - şi să acţioneze în consecinţă, printr-o mai mare vizibilitate mass-media şi printr-un apel la acţiune.

Un lucru este sigur: dacă acest lucru s-a întâmplat la BBC, puteţi fi sigur că s-a întâmplat şi în altă parte şi încă se mai întâmplă în mass-media şi instituţiile politice.

Analistul de ştiri Danny Schechter scrie pe blogul Newsdissector.net. Cele mai recente cărţi ale sale sunt „Blogothon” şi „Ocupaţi: Analiza Mişcării Ocupaţi Wall Street” (Cosimo Books). El găzduieşte o emisiune de radio pe ProgressiveRadioNetwork.comPRN.fm. Comentarii la dissector@Mediachannel.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe