New York Times: Simbolul puterii din România? Mâini în jurul gâtului

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)

Mâinile în jurul gâtului sunt simbolul puterii în România, apreciază jurnaliştii de la New York Times care prezintă relaţia dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.

"Probabil cel mai bun lucru ce poate fi spus despre relaţia dintre preşedintele şi premierul României este caracterul său neambiguu: nu se pot suporta. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că una dintre principalele acţiuni întreprinse de Victor Ponta, după ce a venit la conducerea ţării în luna mai, a fost să organizeze un referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Încercarea a eşuat, însă efectele sale otrăvitoare sunt încă resimţite", se arată în articolul intitulat "Simbolul puterii din România? Mâini în jurul gâtului".

Jurnaliştii publicaţiei americane scriu despre coabitarea inconfortabilă dintre cei doi, care a lăsat ţara fără direcţie până la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.

New York Times îl citează pe Ponta care a afirmat despre Băsescu: "Mentalitatea mea ca politician dintr-o nouă generaţie este de a respecta instituţia, chiar dacă nu respect persoana. El nu va da niciodată înapoi. Este un fost căpitan pe mare şi nu vei vedea un fost căpitan de vas care să fie umil sau care să renunţe".

Jurnaliştii americani apreciază că sunt puţine indicii că tumultul politic se va sfârşi curând. Coaliţia de stânga a lui Ponta s-ar putea să nu obţină o majoritate la alegerile parlamentare, iar alegătorii par şi mai dezamăgiţi de Băsescu şi partidul său de dreapta, pe care îl asociază cu măsurile de austeritate, arată cei de la NY Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne