Avocată olandeză acuză Israelul că se află în spatele unor ameninţări cu moartea la adresa ei
alte articole
Nada Kiswanson, cercetătoare legală pentru grupul de susţinere a drepturilor palestinienilor Al-Haq, care are cetăţenie suedeză şi iordaniană, consideră că este intimidată datorită activităţii pe care o depune în numele palestinienilor la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga.
Ea cooperează cu membrii ce se ocupă de o anchetă CPI privind posibile crime de război pe care Israelul le-ar fi comis în Gaza în timpul conflictului din 2014.
“Este foarte clar că motivul pentru care sunt hărţuită este munca pe care o depun în Europa şi în special la Curtea Penală Internaţională”, a declarat avocata.
Începând cu anul 2015, CPI a desfăşurat o evaluare preliminară privind posibilele crime comise atât de israelieni cât şi de palestinieni în timpul conflictului din Gaza, unde au fost ucişi peste 2.000 de palestinieni.
Israelul, care respinge autoritatea CPI, a declarat că 67 de soldaţi şi şase civili israelieni au murit de asemenea în acest conflict.
Kiswanson a precizat că ameninţările au început în urmă cu câteva luni şi au continuat în mod regulat.
“Canalele mele de comunicare au fost compromise în totalitate”, a susţinut Kiswanson, adăugând că a primit ameninţări cu moartea prin email, prin intermediul membrilor familiei şi sub forma mesajelor ce însoţesc livrările de flori la locuinţa ei.
Nici măcar cumpărarea unei cartele de telefon pre-pay nu a oprit hărţuirile, ea primind o ameninţare pe acel număr la o zi după achiziţionare. Avocata a declarat că mesajele au fost trimise în limbile olandeză, engleză şi într-o “arabă proastă”.
Israelul susţine că “acuzaţiile sunt absurde”.
Emmanuel Nahshon, purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a respins acuzaţiile, susţinând: “Nu reacţionăm la astfel de acuzaţii absurde”.
Dar oficialii olandezi iau ameninţările în serios. Procurorii din Haga investighează şi îi oferă lui Kiswanson protecţie.
“Luăm aceste lucruri în serios”, au susţinut procurorii, adăugând că ancheta lor include şi cereri internaţionale pentru asistenţă.
Kiswanson a primit ameninţări cu moartea şi prin intermediul telefoanelor mobile ale membrilor familiei ei, inclusiv o rudă din Suedia a fost sunată şi i s-a transmis că avocata va fi “eliminată”.
Amnesty Internaţional şi-a închis temporar biroul din Haga din motive de securitate, după ce emailul personal al unui angajat a fost hackuit şi folosit pentru a-i trimite lui Kiswanson o ameninţare cu moartea.
Cazurile investigate de Curtea pentru crime de război sunt întotdeauna tensionate, dar niciodată nu au mai fost ameninţaţi cu moartea avocaţii pentru drepturile omului în Olanda.
CPI dispune de un număr redus de procurori şi investigatori, ceea ce înseamnă că depinde foarte mult de munca organizaţiilor pentru drepturile omului şi a voluntarilor pentru furnizarea de materiale preliminare privind crimele de război pe care le investighează în toată lumea. Totuşi, investigaţiile oficiale sunt efectuate de personalul specializat al Curţii.