Generali turci, ruşi şi americani se întâlnesc în Antalya pentru a discuta despre Siria şi Irak

Armata turcă susţine că şeful Statului Major s-a întâlnit cu omologii rus şi american în Turcia, pentru a discuta situaţia din Irak şi Siria, printre altele.
Generalul Hulusi Akar, ministrul Apărării Naţionale din Turcia
Generalul Hulusi Akar, ministrul Apărării Naţionale din Turcia (Captură Foto)

Întâlnirea dintre generalii Hulusi Akar, Valeri Gherasimov şi Joseph Dunford a avut loc marţi în oraşul sud-estic Antalya din Turcia, a anunţat armata turcă. Potrivi declaraţiei oficiale, în timpul discuţiei au fost abordate probleme privind securitatea regională, în special în Siria şi Irak.

Turcia şi Rusia au fost două dintre cele trei ţări – cealaltă fiind Iranul – care au intermediat cu succes un acord de încetare a focului între taberele opozante din Siria. Cele trei state garante au intermediat, de asemenea, discuţii între guvernul sirian şi opoziţia ţării cu scopul soluţionării politice a războiului vechi de şase ani din Siria.

Turcia este îngrijorată de prezenţa luptătorilor kurzi în apropierea graniţelor sale, în Siria şi în Irak, deoarece asociază luptătorii cu militanţii kurzi anti-Ankara. Guvernul turc a desfăşurat soldaţi în ambele ţări arabe fără a primi aprobare din partea guvernelor celor două state.

Luptătorii kurzi au capturat un teritoriu considerabil din mâinile grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi au avut o contribuţie majoră la operaţiunile antitero din Irak.

Luna trecută, generalul Akar i-a prezentat lui Dunford două propuneri pentru o potenţială operaţiune de “eliberare” a oraşului sirian nordic Raqqa din mâinile jihadiştilor.

Potrivit raportului ziarului turc Hürriyet, planurile implică apropierea forţelor turce şi americane de Raqqa fie prin oraşul al-Bab fie prin oraşul de frontieră Tel Abyad.