Războiul sirian: coloană de blindate americane trimisă în Manbij pentru a bloca forţele ruse

Pentagonul a anunţat că un convoi de blindate americane a fost trimis în apropierea disputatului oraş nordic sirian Manbij şi, într-o mişcare neobişnuită, a lansat un material video care surprinde convoiul şi soldaţii săi.
Vehicule militare americane patrulează în apropierea satului Yalanli, situat la vest de oraşul sirian Manbij, 5 martie 2017.
Vehicule militare americane patrulează în apropierea satului Yalanli, situat la vest de oraşul sirian Manbij, 5 martie 2017. (Captură Foto)

Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că desfăşurarea de trupe americane a fost o acţiune deliberată pentru a se obţine asigurări că forţele din interiorul coaliţiei conduse de SUA descurajează agresiunea şi îşi menţin atenţia pe înfrângerea jihadiştilor din grupul terorist Statul Islamic.

Confirmând că, de fapt, coaliţia condusă de SUA este conştientă de locaţia forţelor siriene susţinute de ruşi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis a declarat reporterilor: “Cu siguranţă, ei sunt conştienţi de locul unde ne aflăm, iar noi suntem conştienţi unde se află ei. Nu există nicio intenţie între cele două [forţe], neexistând niciun conflict împotriva oricărei alte părţi decât ISIS”, făcând referire la numele sub care mai este cunoscut Statul Islamic.

Conform surselor militare ale website-ului Debkafile, forţa americană de blindate a sosit în condiţiile unei crize complicate în zona oraşului important Manbij, care a fost capturat anul trecut din mâinile ISIS de o forţă mixtă kurdo-arabă, cu sprijinul aerian şi militar al SUA.

Cu câteva zile în urmă, miliţia kurdă YPG a predat unităţilor militare ruse şi siriene câteva sate şi poziţii militare din jurul oraşului Manbij. Acţiunea kurzilor a avut loc ca urmare a intensificării cooperării militare ruso-iraniene în Siria în absenţa mişcărilor americane.

Dar acum, în timp ce unităţile ruseşti s-au echipat pentru a intra în oraşul Manbij, administraţia preşedintelui american Donald Trump l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că, dacă intră în oraş, forţele ruse vor avea de înfruntat forţele americane.

Administraţia Trump a luat astfel prima sa măsură militară directă în Siria pentru a bloca expansiunea forţelor ruseşti în nordul ţării arabe.

Sursele militare ale Debkafile au dezvăluit faptul că unităţile ruseşti desemnate pentru Manbij sunt formate în principal dintr-o brigadă de comandă cecenă adusă în zonă de Moscova în urmă cu trei luni.