Nervul vag joacă mai multe roluri esenţiale - Învaţă cum să te ocupi de el
Când vine vorba de nervii principali din corpul uman, majoritatea oamenilor au auzit de nervii optici şi olfactivi, de nervii facial şi trigemen şi, cu siguranţă - dacă au avut dureri - de nervul sciatic. Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanţi nervi ai organismului, care controlează totul, de la starea de spirit, sistemul imunitar, ritmul cardiac şi digestia până la depresie, tulburarea de stres posttraumatic şi boala inflamatorie intestinală, este nervul vag.
Nervii vagi - există de fapt doi de fiecare parte a corpului - sunt cei mai lungi nervi din corpul uman, care îşi au originea în creier şi se termină la nivelul abdomenului. Nervul vag, parte esenţială a sistemului nervos parasimpatic, uneşte sistemul nervos autonom şi sistemul nervos simpatic, care creează homeostazia sau echilibrul în organism.
Puţine structuri anatomice îndeplinesc atât de multe funcţii şi totuşi apar atât de rar în articolele medicale. Potrivit unui articol recent din The Epoch Times, nervul vag este un adevărat cal de bătaie, reglând circulaţia, respiraţia, ritmul cardiac, digestia şi temperatura corpului şi chiar exercitând efecte antiinflamatorii!
Un articol din revista Frontiers of Immunology detaliază aceste acţiuni.
"Datorită efectului său antiinflamator, NV (nervul vag) este o ţintă terapeutică în tratamentul tulburărilor inflamatorii cronice în care TNF-alfa (tumor necrosis factor/ factor de necroză tumorală-alfa, o proteină a inflamaţiei) este o componentă cheie", au scris cercetătorii.
Aceştia au pledat pentru explorarea modalităţilor de stimulare a nervului vag ca tratament pentru o gamă largă de afecţiuni.
"VNS [vagus nerve stimulation / stimularea nervului vag] ar putea fi utilizată ca terapie non-medicamentoasă pentru tratarea tulburărilor inflamatorii ale tractului gastrointestinal, precum boala inflamatorie intestinală (Inflammatory bowel disease /IBD), sindromul intestinului iritabil şi ileusul postoperator, care sunt toate caracterizate de un echilibru autonom afectat cu un tonus vagal scăzut."
Potrivit Physiopedia, o organizaţie nonprofit care instruieşte fizioterapeuţi, nervul vag, de asemenea:
- inervează pielea din jurul urechii externe şi suprafaţa internă a laringofaringelui şi laringelui
- asigură senzaţia de gust la nivelul limbii
- inervează muşchii faringelui, ai palatului moale şi ai laringelui
- inervează traheea şi bronhiile şi reglează ritmul cardiac
- stimulează peristaltismul şi secreţiile gastrointestinale
Funcţii suplimentare ale nervului vag
Pe măsură ce aflăm mai multe despre microbiom şi despre comunicarea bidirecţională dintre creier şi tractul gastrointestinal, numită uneori "axa creier-intestin", înţelegerea noastră privind importanţa nervului vag creşte. Nervul vag este văzut acum ca parte a sistemelor simpatic, endocrin, imunitar şi umoral care toate "conectează zonele emoţionale şi cognitive ale creierului cu funcţiile intestinale", potrivit unei analize de cercetare din Frontiers in Psychiatry. Este chiar probabil ca activitatea bacteriilor intestinale să afecteze comportamentul nervului vag, potrivit studiului.
Dezvoltând interacţiunea dintre bacteriile intestinale şi nervul vag, un studiu publicat în revista Nutrients afirmă:
"Axa microbiotă-intestin-creier este o legătură bidirecţională care implică sistemul nervos central, sistemul nervos enteric şi microbiota intestinală. ... Efectul microbiotei asupra creierului se produce prin trei căi principale ale axei creier-intestin-microbiotă: hormoni şi neurotransmiţători, sistemul imunitar şi nervul vag".
Un tip de probiotice cunoscute sub numele de "psihobiotice" reglează axa creier-intestin-microbiotă şi conferă beneficii pentru sănătate pacienţilor cu boli mintale şi insomnie, au scris autorii.
Un somn mai bun este un alt efect legat de nervul vag, potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers of Neuroscience. Stimularea nervului vag "modulează funcţia cerebrală şi este un tratament eficient pentru insomnia primară", au raportat cercetătorii. Modularea activităţii neuronale spontane prin "stimularea transcutanată a nervului vag auricular" a dus la îmbunătăţirea somnului la subiecţii testaţi.
Efectul nervului vag asupra digestiei este, de asemenea, impresionant.
"Când vine vorba de digestie, nervul vag controlează multe aspecte ale procesului, inclusiv asistarea pancreasului în eliberarea enzimelor digestive, ajutând vezica biliară să elimine cantitatea corectă de bilă şi controlând valva de la baza stomacului, precum şi pe cea dintre intestinul subţire şi cel gros", a scris Amy Denney, colaboratoare a The Epoch Times.
Nervul vag este cunoscut pentru că face mai mult decât activităţile enumerate. Potrivit lui Stephen Porges, care a scris într-o publicaţie a Institutului Naţional pentru Aplicarea Clinică a Medicinei Comportamentale (NICABM), chiar şi expresiile noastre faciale sunt influenţate de nervul vag.
"Datorită nervului vag, emoţiile pe care le simţim sunt afişate pe feţele noastre şi în sunetul vocii noastre", a scris el.
Fără nervul vag nu am putea transmite empatie, a scris Porges, iar noi "nu am fi capabili să ne dăm seama cum se simte altcineva". El este recunoscut pe scară largă pentru dezvoltarea teoriei polivagale bazate pe nervul vag, care a fost esenţială în înţelegerea sistemului nervos şi a modului în care acesta reţine experienţele traumatice.
Porges a menţionat că organismul nostru poate răspunde la situaţii de teamă, chiar dacă nu înregistrăm în mod conştient că ne este frică sau nu percepem o ameninţare.
"Din cauza moştenirii noastre ca specie, neurocepţia [modul în care circuitele noastre neuronale disting dacă stimulii sunt siguri sau periculoşi] are loc în părţile primitive ale creierului, fără ca noi să fim conştienţi", a spus el.
Cum puteţi să vă liniştiţi nervul vag?
O carte din 2017 intitulată "Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve: Self-Help Exercises for Anxiety, Depression, Trauma, and Autism", de Stanley Rosenberg, cu o prefaţă de Porges, oferă mai multe tehnici naturale pentru vindecarea şi întărirea nervului vag. Studiile ştiinţifice din literatura medicală indică şi alte tehnici utile. Deoarece nervul vag este atât de receptiv la stres, aceste exerciţii se bazează adesea pe tehnici de relaxare care liniştesc nervul şi afecţiunile asociate cu acesta.
Un studiu publicat în revista Psychology & Health a constatat că pacienţii cu boală inflamatorie intestinală legată de nervul vag care au primit trei sesiuni de antrenament de relaxare şi un disc audio de relaxare pe care să-l folosească acasă au prezentat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte anxietatea, durerea şi stresul. Un studiu publicat în Journal of Crohn's and Colitis a constatat că "Terapia multi-convergentă", un tip de psihoterapie care combină meditaţia mindfulness cu terapia cognitiv-comportamentală, a avut, de asemenea, succes în reducerea simptomelor bolii inflamatorii intestinale.
Hipnoza a fost, de asemenea, eficientă în calmarea nervului vag, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. Potrivit autorilor, "deplasarea echilibrului interacţiunii simpatico-vagale către o activitate parasimpatică sporită, concomitent cu o reducere a tonusului simpatic", a produs o ameliorare la subiecţii care au răspuns la hipnoză (deşi nu toată lumea răspunde).
În cele din urmă, o cercetare publicată în Journal of Investigative Medicine a constatat că multe dintre practicile de cultivare minte/corp, precum yoga, tai chi, qigong, sau reducerea stresului bazată pe mindfulness, meditaţia şi respiraţia profundă, au fost eficiente în tratamentul tulburării de stres posttraumatic, care este strâns corelată cu hiperactivitatea nervului vag.
În mod clar, exerciţiile care pot calma şi întări acest nerv miraculos pot fi foarte benefice pentru sănătatea noastră - şi pot fi adesea practicate acasă, după o mică îndrumare.