Negocierile de pace din Ucraina s-ar putea prelungi până în 2026, afirmă Kremlinul

Discuţiile dintre oficialii americani şi ruşi din Arabia Saudită de la începutul acestei săptămâni nu au reuşit să facă progrese semnificative în negocierile de pace din Ucraina, care s-ar putea prelungi până anul viitor, a declarat vineri negociatorul rus Grigori Karasin, potrivit The Moscow Times.
Discuţiile de 12 ore de luni de la Riad "nu au condus încă la niciun progres major, dar oportunităţile există", a spus Karasin pentru televiziunea de stat Russia 24.
"Ar fi fost naiv să ne aşteptăm la vreun progres", a menţionat Karasin, fost diplomat şi actual senator în camera superioară a Consiliului Federaţiei Ruse.
Discuţiile au vizat siguranţa navigaţiei în Marea Neagră şi posibila restabilire a accesului unor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a adăugat el.
Negociatorii americani, inclusiv directorul senior al Consiliului Naţional de Securitate, Andrew Peek, şi şeful planificării politice al Departamentului de Stat, Michael Anton, au prezentat iniţial "propuneri care sunt inacceptabile pentru Rusia", a susţinut Karasin.
"Dar apoi, după părerea mea... şi-au dat seama că în faţa lor se află o echipă de interlocutori civilizaţi şi raţionali", a spus el, descriind discuţiile ca având o „atmosferă bună” în ciuda lipsei de progrese.
De asemenea, Karasin a declarat că se aşteaptă ca negocierile americano-ruse privind Ucraina să continue cel puţin până la sfârşitul anului 2025 sau după.
Secretarul de stat american Marco Rubio a afirmat joi că progresul în discuţiile tehnice depinde de Rusia înainte ca orice negocieri la nivel mai înalt să poată avea loc.
Casa Albă a anunţat iniţial marţi că Rusia şi Ucraina au convenit separat asupra unei încetări a focului în Marea Neagră. Cu toate acestea, Moscova a prezentat ulterior o serie de condiţii, inclusiv reducerea sancţiunilor, care ar trebui îndeplinite înainte ca acordul să intre în vigoare.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă este aproape de a "termina" forţele ucrainene şi a sugerat plasarea Ucrainei sub o "administraţie temporară" sprijinită de ONU înainte de semnarea oricărui acord de pace.