Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a discutat despre războiul ruso-ucrainean pe chatul Signal [WSJ]

Mike Waltz (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
Redacţia
01.04.2025

Cu toate că preşedintele Donald Trump a decis, deocamdată, să nu îl concedieze pe consilierul său pe probleme de securitate naţională după scandalul Signalgate, prejudiciul adus reputaţiei lui Mike Waltz l-a pus într-o poziţie instabilă la Casa Albă, au declarat oficiali americani de rang înalt, potrivit The Wall Street Journal.

În ciuda mesajelor repetate de susţinere din partea lui Trump, Waltz a pierdut din încrederea preşedintelui şi sprijinul consilierilor de rang înalt de la Casa Albă, au declarat oficialii, exact în momentul în care administraţia face eforturi să negocieze acorduri de pace şi se confruntă cu ameninţarea unui nou război în Orientul Mijlociu.

Pentru Trump, au declarat oficialii, cel mai mare păcat al lui Waltz nu a fost că a început o discuţie pe Signal pentru a coordona loviturile asupra Houthis din Yemen sau că a postat pe o reţea neclasificată informaţii secrete furnizate de Israel, ci faptul că avea în telefon numărul redactorului-şef al revistei The Atlantic, Jeffrey Goldberg, şi că l-a adăugat din greşeală la conversaţie.

Furia lui Trump s-a revărsat în numeroase discuţii private săptămâna trecută, inclusiv în mai multe convorbiri cu aliaţi, în care a folosit expresii dure şi l-a învinuit pe Waltz pentru prima mare criză de securitate naţională a administraţiei sale. Miercuri, Trump a discutat cu vicepreşedintele JD Vance, cu şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, şi cu şeful personalului, Sergio Gor, despre oportunitatea demiterii lui Waltz.

Dar joi, în cadrul unei întâlniri individuale, Trump l-a anunţat pe Waltz că va rămâne în funcţia de consilier pentru securitate naţională. Preşedintele american a decis să îi acorde lui Waltz o amânare în timpul acelei discuţii, au declarat doi oficiali ai administraţiei.

Potrivit unor persoane apropiate lui Trump, preşedintele nu voia ca mass-media şi democratii să revendice o victorie atât de devreme în cel de-al doilea mandat al său, deoarece acest lucru ar fi însemnat o recunoaştere a greşelii. O persoană a spus că, dacă informaţiile despre conversaţia de pe Signal ar fi apărut mai întâi într-o publicaţie conservatoare precum Breitbart, Waltz ar fi fost demis.

Cu toate acestea, Waltz, fost oficial al administraţiei George W. Bush şi deputat american din Florida, navighează încă pe un teren minat.

Doi oficiali americani au declarat, de asemenea, că Waltz a creat şi a găzduit mai multe alte conversaţii sensibile privind securitatea naţională pe Signal cu membrii cabinetului, inclusiv discuţii separate privind modul de negociere a păcii între Rusia şi Ucraina, precum şi operaţiunile militare. Aceştia au refuzat să precizeze dacă au fost postate informaţii clasificate în cadrul acestor discuţii.

Chiar şi înainte de cel mai recent episod, Waltz i-a enervat pe mulţi dintre colegii săi părând arogant şi exprimând opinii care nu erau în concordanţă cu agenda lui Trump, au declarat doi oficiali ai administraţiei.

„Păstrarea lui Waltz este un semn de slăbiciune şi trădează baza care l-a ales pe preşedintele Trump”, a declarat Caroline Sunshine, director adjunct de comunicare al campaniei lui Trump din 2024.

De asemenea, lui Trump i-au fost prezentate sondaje conform cărora republicanii ar putea pierde locul lui Waltz în Florida, deşi oficialii republicani şi-au exprimat încrederea în competiţie

Ca răspuns la critici, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, a declarat: „Bârfa surselor anonime ar trebui tratată cu scepticismul bârfelor provenite de la persoane lipsite de integritatea de a-şi da numele”.

„Susie Wiles şi întregul personal îl susţin ferm pe preşedintele Trump atunci când acesta şi-a exprimat încrederea în Mike Waltz şi în întreaga echipă de securitate naţională”, a declarat directorul de comunicare al Casei Albe, Steven Cheung.

Într-un interviu difuzat duminică la NBC News, Trump a declarat că nu a „concediat oameni din cauza ştirilor false şi din cauza vânătorii de vrăjitoare”. La începutul săptămânii trecute, Hughes a confirmat că discuţiile din Signal au fost autentice.

Chiar dacă Trump se gândea serios să îl demită pe Waltz, consilierii au declarat că acesta era marcat de concedierea lui Mike Flynn, general-locotenent al armatei în retragere care a fost primul său consilier pentru securitate naţională. Flynn s-a aflat sub presiune din partea presei şi a propriei echipe după ce l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la contactele sale cu Rusia, alimentând o naraţiune conform căreia preşedintele novice conducea o administraţie haotică şi lipsită de disciplină.

Trump a ajuns să regrete acea decizie şi a promis că nu o va repeta niciodată. La două luni de la începutul noului său mandat, s-a lăudat cu profesionalismul şi eficienţa echipei sale actuale, bucurându-se în special de absenţa articolelor de presă despre greşeli din neglijenţă.

Dar dezastrul Signal-chat a lovit în senzaţia lui Trump de execuţie impecabilă. Conversaţiile din culise au amintit de primul mandat al lui Trump, când luptele pentru putere din interiorul Casei Albe s-au revărsat în presă

Trump este încă supărat pe Waltz, chiar dacă secretarul Apărării, Pete Hegseth, şi directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), John Ratcliffe, se pare că au postat, de asemenea, informaţii clasificate în grupul de chat Signal.

Adversarii ideologici ai lui Waltz desfăşoară o campanie internă pentru a-i reaminti preşedintelui că Waltz nu a fost întotdeauna aliniat cu el, arătând că acesta s-a opus retragerii forţelor americane din Afganistan şi Siria, a susţinut apărarea Ucrainei de către America şi a lucrat la legislaţia privind securitatea naţională împreună cu Liz Cheney, pe atunci deputată, republicană din Wyoming care s-a opus eforturilor lui Trump de a anula alegerile din 2020.

Unii oficiali ai administraţiei au început, de asemenea, să distribuie vineri clipuri cu Waltz făcând comentarii deosebit de critice la adresa lui Trump în trecut. Unul dintre acestea era un videoclip din 2016 în care Waltz îl critica pe Trump pentru că nu a servit în Războiul din Vietnam şi îi îndemna pe alegători să „îl oprească pe Trump acum”.

„Toate acestea le-au reamintit tuturor acele fapte, iar acele lucruri ar fi fost cel mai bine să fi fost lăsate în uitare”, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor