Grupul Weimar+ promite mai mult ajutor Ucrainei şi analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei

Grupul Weimar+ a anunţat la 31 martie că va creşte ajutorul acordat Ucrainei, luând în considerare în acelaşi timp sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru a presa Moscova să ajungă la o încetare a focului, relatează The Kyiv Independent, citând Reuters.
Miniştrii de externe din Spania, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Polonia, împreună cu şeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, au solicitat Rusiei să accepte o „încetare a focului imediată şi necondiţionată, în condiţii de egalitate şi cu implementare deplină”.
Moscova a refuzat o încetare completă a focului de 30 de zile convenită de SUA şi Ucraina la 11 martie la Jeddah, insistând asupra unor condiţii care ar submina apărarea Kievului, cum ar fi oprirea asistenţei militare străine.
Deşi Washingtonul a negociat un armistiţiu parţial în martie, forţele ruseşti au atacat infrastructura energetică din Herson la 27 martie, în ciuda afirmaţiilor anterioare potrivit cărora au impus un moratoriu asupra acestor atacuri începând cu 18 martie.
Ţările Weimar s-au angajat să sporească ajutorul militar, politic şi umanitar pentru Ucraina şi au avertizat că sunt pregătite să impună sancţiuni suplimentare Moscovei pentru a se asigura că Kievul obţine „cea mai bună poziţie posibilă pentru a obţine o pace justă şi durabilă”.
Orice viitor acord de pace trebuie să includă garanţii de securitate fiabile pentru Ucraina, a declarat grupul, subliniind că sunt „pregătiţi să joace un rol principal în această privinţă”.
De asemenea, ei au respins orice acord care ar limita industria de apărare a Ucrainei sau ar restricţiona prezenţa forţelor militare ale ţărilor partenere pe teritoriul ucrainean.
Preşedintele american Donald Trump a afirmat la 24 februarie că preşedintele rus Vladimir Putin ar permite forţelor europene de menţinere a păcii să opereze în Ucraina ca parte a unui acord, deşi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins public ideea.
Reuniunea a avut loc la a treia aniversare a recuceririi de către Ucraina a oraşului Bucea, unde forţele ruse au lăsat în urmă gropi comune şi cadavre de civili executaţi pe străzi.
Grupul Weimar şi-a reafirmat angajamentul de a trage la răspundere Rusia pentru crimele de război şi de a sprijini eforturile de instituire a unui tribunal special în cadrul Consiliului Europei.
Declaraţia a subliniat, de asemenea, că activele ruseşti îngheţate de ţările occidentale ar trebui să rămână inaccesibile până când Moscova pune capăt războiului şi plăteşte despăgubiri pentru distrugerile pe care le-a provocat.
După ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, au fost îngheţate active ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde USD, dintre care aproximativ două treimi sunt deţinute în Europa.
Deşi Ucraina a primit împrumuturi susţinute de dobânzile acumulate pe aceste fonduri, Kievul a solicitat în mod repetat confiscarea totală pentru a-şi finanţa apărarea şi reconstrucţia.
Weimar+ este o alianţă diplomatică şi geopolitică europeană introdusă în februarie 2025 pentru a extinde Triunghiul Weimar iniţial, care includea Franţa, Germania şi Polonia.
Alianţa a fost formată ca răspuns la schimbările în politica SUA sub Trump, în special după negocierile sale directe cu preşedintele rus Vladimir Putin privind războiul din Ucraina, care au exclus participarea europeană.