Negocieri la Ministerul Economiei cu reprezentanţii minerilor din Valea Jiului
alte articole
Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au intrat, vineri, la negocieri cu ministrul Economiei, Lucian Bode, întâlnire la care, iniţial, ar fi urmat să participe şi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
"Întâlnirea de astăzi este stabilită de aseară între mine şi domnul ministru al Economiei. Posibil să participe la aceasta întâlnire şi premierul. Nu am date concrete, dar cu domnul ministru ne vom întâlni cu siguranţă", a declarat, Petre Nica, preşedintele sindicatului Muntele.
Sindicaliştii au spus ca nu vor accepta amânarea majorării sporului de pericol, subliniind ca au venit şi ei cu variante de negociere.
"Avem şi noi variante pe care putem să discutăm. De aceea am venit, să purtăm un dialog şi o negociere cu MECMA. Este o variantă de negociere şi nu pot să o redau acum în faţa camerelor, dar avem făcute şi noi nişte calcule. Este păcat că am ajuns în această situaţie, din cauza neachitării unor sarcini ale unor instituţii ale statului", a spus Nica.
Potrivit acestuia, minerii cer în primul rând aplicarea actului adiţional.
Petre Nica a atras atenţia ca sporul de pericol nu reprezintă o mărire salarială, ci este o aliniere la o Hotărâre de Guvern la care face referire de ani de zile contractul colectiv de muncă.
"Sporul de pericol majorat cu 100 de lei avea influenţă în grila de salarizare conform contracului colectiv la nivel de ramură. Acea creştere de 10% despre care s-a făcut vorbire pe toate posturile de TV a fost semnată de fiecare salariat a Companiei Naţionale a Huilei. Bugetul care a fost aprobat nu permite această majorare salarială, dar avem soluţii alternative. Este ceva perfect legal, deci nu vrem să fim nici obtuzi în negociere, dar evident sunt câteva lucruri de la care noi nu putem să dăm înapoi", a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte acţiunile viitoare ale minerior, în caz de eşuare a negocierilor, liderul sindical a spus ca nu ştie ce va urma.
"În măsura în care respectăm mandatul cu care am plecat din Valea Jiului, evident că vom purta negocieri, ne vom consulta cu cei care se află astăzi în Valea Jiului încă în grevă generală şi, în urma discuţiilor şi negocierilor, vom stabili ce vom face. Nu ştiu ce vor face ortacii în caz de eşuare a negocierilor. Nu pot să prevăd, aşa cum nu am putut să prevăd nici ce se întâmplă de luni", a arătat Nica.
Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că se vor găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei şi a spus că nu vrea să ia în calcul eşuarea negocierilor.
"Am venit cu speranţa că vom găsi o soluţie care să deblocheze situaţia din Valea Jiului, pentru că este ceea ce ne dorim şi faptul că aseară până aproape de orele 24 am aşteptat o comisie din partea Bucureştiului către Valea Jiului, dar am înţeles că nu se putea constitui am apreciat că este bine sa fim deschişi dialogului social şi am plecat dimineaţă în jurul orei 3,00 pentru a putea participa la această întâlnire care trebuia să aibă loc la ora 11,00. Din motive obiective a fost amânată pentru ora 13,00. Nu vreau să iau în calcul eşuarea discuţiilor. Eu nu vreau să iau în calcul acest lucru. Eu sunt convins că, din disponibilitatea de care a dat dovadă domnul ministru Bode cel puţin în cursul zilei de ieri faţă de situaţia din Valea Jiului vom găsi o soluţie care să detensioneze situaţia", a spus liderul de sindicat.
La întâlnirea cu ministrul Economiei mai participă şi alţi lideri de sindicat, precum Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, dar şi vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc.
Minerii din Valea Jiului au protestat întreaga săptămână solicitând ca plata sporului de pericol pentru munca în subteran să se facă la o valoare de 700 de lei pe lună, mai mult cu 100 de lei faţă de ceea ce primeau până acum. Liderii de sindicat susţin că minerii au dreptul la aceşti bani, după ce în luna februarie au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă, împreună cu administraţia.
Ministerul Economiei a anunţat joi că restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separarea activelor viabile de cele neviabile, finalizarea procesului de eficientizare a minelor fiind estimată pentru anul 2018.
Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Acestea din urmă se află într-un proces de eficientizare şi restructurare ce se va finaliza în 2018.
Potrivit MECMA, în cadrul procesului de separare a activelor viabile ale exploatărilor miniere de cele neviabile, au fost până acum trei runde de întâlniri pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie a.c, în primele două întâlniri fiind analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere.În urma acestor discuţii, în 28 februarie a.c, a fost adoptată această hotărâre de guvern.
Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri, care vor intra în acest proces.
Potrivit MECMA, creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul Buget de Venituri si Cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, după formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Eneregtic Hunedoara care va include si cele 4 mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012.
MECMA precizează că în acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi.