Negocieri importante la Moscova pe tema Siriei, cu ocazia vizitei prinţului saudit Bandar bin Sultan

Prinţul saudit Bandar bin Sultan, considerat unul din cei mai influenţi oameni din Orientul Mijlociu, a avut miercuri o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la reşedinţa acestuia din afara Moscovei, Novo-Ogariovo.
Prinţul saudit Bandar bin Sultan şi preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.08.2013

Prinţul saudit Bandar bin Sultan, considerat unul din cei mai influenţi oameni din Orientul Mijlociu, a avut miercuri o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la reşedinţa acestuia din afara Moscovei, Novo-Ogariovo. Întrevederea nu a fost secretă, dar a rămas, dintr-un motiv sau altul, în afara atenţiei presei şi a analiştilor, remarcă vineri publicaţia electronică Vzgliad, subliniind că 'oaspetele lui Putin' este o personalitate de care depinde în mare măsură soluţionarea situaţiei din Siria.

Potrivit ziariştilor ruşi, se poate spune fără echivoc că această întâlnire a fost dedicată în principal identificării unor soluţii la conflictul ce devastează Siria.

Anunţul făcut de Dmitri Peksov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, suna sec:' Vladimir Putin s-a întâlnit cu prinţul saudit Bandar bin Sultan, şeful Serviciului de Informaţii Generale al Arabiei Saudite, cu ocazia vizitei acestuia la Moscova. A fost abordată o gamă largă de probleme privind cooperarea bilaterală, precum şi situaţia din Orientul Mijlociu şi nordul Africii'. Nici măcar o fotografie comună de la această întrevedere nu a fost dată publicităţii. Ceea a a publicat administraţia prezidenţială au fost fotografii în care apărea separat prinţul saudit şi secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev. La fel de zgârcite în informaţii cu privire la această vizită au fost şi mediile arabe.

Bandar bin Sultan este unul din cei mai influenţi oameni nu numai în Arabia Saudită, ci şi în politica mondială. Nu este prima oară când el se întâlneşte cu Vladimir Putin. Aceasta este cel puţin a şasea vizită a sa la Moscova în ultimii şapte ani şi chiar el a fost cel care a pregătit vizita preşedintelui rus în 2007 la Riad.

Ultima oară când s-a vorbit de o vizită a sa în Rusia a fost cu mult înainte de începutul 'primăverii arabe'. De atunci, situaţia din regiune s-a schimbat în mod radical - evenimentele din Libia, Siria şi Egipt au privat aceste ţări de posibilitatea de a juca un rol important în regiune, creând prin aceasta o oportunitate pentru Arabia Saudită de a deveni forţa cu cea mai mare influenţă la ora actuală în lumea arabă.

Deşi saudiţii sunt încă puternic legaţi de Washington, tot mai evidente sunt eforturile Riadului pentru o linie independentă în politica externă, chiar şi în cazul în care acţionează într-un front comun cu americanii. Punctul principal al acestui front acum este Siria. Nu poate fi nicio îndoială că problema siriană s-a aflat în centrul discuţiilor cu Putin la Moscova.

În parte, Bandar bin Sultan este considerat omul americanilor, dar nu întâmplător, întrucât timp de 22 de ani a fost ambasador al regatului saudit în Statele Unite ale Americii. Uneori este supranumit şi Bandar Bush, graţie relaţiilor strânse cu familia foştilor preşedinţi americani George H.W. Bush şi George W.Bush.

'Prinţul are o relaţie foarte strânsă cu toată elita de la Washington şi nu se poate transforma brusc într-un susţinător al Rusiei', a declarat pentru Vzgliad expertul rus pentru Arabia Saudită Grigori Kosaci, adăugând că, în afară de aceasta, el este un om inteligent, preocupat în primul rând de interesele ţării sale.

Un alt motiv pentru care 'omul americanilor' a devenit piesa principală în stabilirea unor relaţii cu Rusia şi Putin este faptul că provine din serviciile secrete.

Putin nu prea are încredere în politicieni, iar cu un interlocutor din serviciile secrete îi este psihologic mai confortabil. Lui Bandar i se datorează relaţiile bune ale Regatului saudit cu Beijingul, precum şi implicarea Arabiei Saudite în medierea conflictului sirian, scrie Vzgliad.

'Bandar este direct responsabil pentru faptul că Arabia Saudită a fost implicată activ în escaladarea conflictului sirian. Acum un an şi jumătate, tocmai el a fost cel care l-a convins pe regele Abdullah că există o posibilitate reală ca regimul preşedintelui Bashar al-Assad să cadă, iar monarhul saudit a adresat faimosul său apel către fraţii sirieni', aminteşte expertul citat, indicând că Riadul a trimis de atunci ajutor divers rebelilor sirieni.

Saudiţii au început să oscileze când forţele guvernamentale ale Damascului (cu ajutorul Moscovei, între altele) au început să oprească înaintarea rebelilor. 'În ultimele luni, după ce armata siriană a lansat o ofensivă împotriva opoziţiei, Riadul a luat o pauză în ceea priveşte furnizarea de ajutor opoziţiei', relevă Grigori Kosaci.

La începutul lunii trecute, o delegaţie a opoziţiei siriene a efectuat o vizită la Riad, iar principalul ei interlocutor a fost puternicul şef al serviciilor secrete, care a şi mijlocit o întâlnire a acesteia cu prinţul Salman bin Abdul Aziz al-Saud, fratele vitreg al regelui Arabiei Saudite, care de fapt şi conduce regatul, întrucât regele Abdullah (89 de ani) este grav bolnav. Cu toate acestea, Bandar înţelege că o soluţie pur militară a conflictului nu există, prin aceasta se şi explică vizita sa la Moscova, comentează Vzgliad.

Potrivit unor experţi ruşi, toţi înţeleg că războiul din Siria se apropie încet de sfârşit. Şi toate părţile încearcă să se dea la o parte cu imaginea neştirbită. Qatarul a ieşit deja din joc, lăsând cheltuielile de aproape 1 miliarde de dolari pentru războiul din Siria pe umerii Arabiei Saudite. Din moment ce devine tot mai clar că războiul e practic pierdut, nici Riadul nu ar mai dori să finanţeze o miză eşuată, astfel încât caută o soluţie acceptabilă la criză, mai scrie publicaţia rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor