SUA pregătesc represalii împotriva Rusiei pentru cazul Snowden

Între Washington şi Moscova s-a ridicat un mic Zid al Berlinului. Este suspendat în aer şi construit dintr-un material care îmbină virtualul cu umanul. Numele său este Edward Snowden. Autorităţile ruse i-au acordat joi azil pentru un an fostului analist al CIA, fapt ce a suscitat indignare şi a plantat sămânţa discordiei în SUA, notează vineri ziarul La Vanguardia.
Autorităţile ruse i-au acordat azil pentru un an fostului analist al CIA, Edward Snowden. (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
02.08.2013

Între Washington şi Moscova s-a ridicat un mic Zid al Berlinului. Este suspendat în aer şi construit dintr-un material care îmbină virtualul cu umanul. Numele său este Edward Snowden. Autorităţile ruse i-au acordat joi azil pentru un an fostului analist al CIA, fapt ce a suscitat indignare şi a plantat sămânţa discordiei în SUA, notează vineri ziarul La Vanguardia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a rămas indiferent la apelul personal al omologului său american, Barack Obama, la ameninţările de boicot pe care Casa Albă le-a invocat privind summitul G-20 din septembrie de la Sankt Petersburg, sau întâlnirea la nivel înalt pe care cei doi şefi de stat o preconizau la Moscova.

A fost tratată cu indiferenţă şi scrisoarea trimisă de procurorul general al SUA, Eric Holder, în care acesta promitea că nu va fi aplicată pedeapsa cu moartea fugarului dacă acesta se va întoarce în SUA. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, nu şi-a ascuns nemulţumirea la aflarea ştirii, declarându-se 'profund dezamăgit'.

El a precizat că Snowden nu este nici 'whistle-blower', nici disident politic, ci doar cineva urmărit pentru comiterea unor infracţiuni grave. 'Nu este un parcurs pozitiv al relaţiilor bilaterale şi subminează cooperarea în chestiuni de securitate', între care a citat şi recentul atentat din Boston atribuit celor doi fraţi ceceni.

Până acum Carney a minimalizat posibilele boicoturi în caz de acordare de azil, însă joi a întors foaia: 'Vom reevalua dacă întâlnirea din toamna aceasta dintre Obama şi Putin trebuie să aibă loc', a spus el. Alte surse au indicat că sunt în aer şi convorbirile la nivel înalt convocate de Washington între cele două ţări.

Nu mai este vorba de discrepanţe geostrategice, cum este cazul Siriei. Este vorba de un atac frontal la adresa relaţiilor bilaterale. Iar Carney a insistat că este 'un eveniment nefericit', care va provoca 'o amplă deteriorare a relaţiilor cu Rusia'.

Mai puţin condescendenţi s-au arătat congresmenii. 'Este o provocare şi o dovadă clară de lipsă de respect din partea lui Putin faţă de Obama', a declarat republicanul Lindsey Graham, unul dintre cei care pledează pentru boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, de la Soci.

La rândul său, democratul Robert Menéndez a calificat decizia drept 'un eşec' al cooperării dintre SUA şi Rusia. 'Edward Snowden a provocat o mare daună securităţii naţionale, scurgerile sale de informaţii îi pot ajuta pe terorişti să acţioneze împotriva ţării noastre', a reiterat el într-un comunicat. În timp ce conservatorul Tom Coburn a precizat că Snowden 'este o mină de aur pentru ruşi', pentru secretele pe care le deţine.

Snowden nu se va întoarce în SUA. El a părăsit zona de tranzit a aeroportului moscovit cu destinaţie necunoscută. Snowden se afla în zona de tranzit din 23 iunie, când a aterizat din direcţia Hong Kong, locul în care a făcut primele dezvăluiri privind spionajul masiv telefonic şi online desfăşurat de SUA. Din motive necunoscute, serviciul rus de imigraţie a avut nevoie de mai mult de o săptămână - termenul obişnuit - pentru a-i rezolva solicitarea de azil.

Se spune că pe cei din Washington decizia nu i-a luat prin surprindere. Ştiau că Putin nu intenţiona să-l extrădeze. Totuşi Wikileaks, în scrisoarea sa de mulţumire, nu a menţionat numele preşedintelui rus. 'Vrem să mulţumim poporului rus şi tuturor celor care au ajutat la protecţia lui Snowden', a precizat organizaţia lui Julian Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor