'Ne aflăm abia la jumătatea crizei economice', declară fostul ministru de finanţe din Rusia

Aleksei Kudrin. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.12.2012

Lumea traversează abia prima jumătate a crizei economice şi este posibil ca cel mai rău să nu fi trecut încă, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei economice franceze Les Echos fostul ministru al finanţelor Aleksei Kudrin.

Potrivit acestuia, 'indicatorii de bază ai economiei se înrăutăţesc în fiecare lună, se remarcă un profund dezechilibru între nivelul ridicat de consum şi nivelul scăzut de economii din ţările dezvoltate, fapt care constituie principala cauză a crizei'. 'Încetinirea creşterii Produsului Intern Brut (PIB) continuă. Problemele datoriei din Europa, mai ales din Grecia, nu au fost încă soluţionate', este convins Kudrin.

În opinia fostului ministru al finanţelor, autorităţile europene au amânat rezolvarea problemelor pentru mai târziu. 'Pentru a garanta restabilirea creşterii, se pune inevitabil problema anulării datoriei greceşti, nu pur şi simplu tărăgănarea ei. Acest lucru va fi dureros, însă retragerea Greciei din zona euro este o variantă şi mai proastă: acest lucru va accelera deteriorarea situaţiei în alte ţări', este convins Kudrin.

Stagnarea economică din ţările dezvoltate se va menţine încă 8-10 ani, fapt ce va îngreuna modernizarea economiilor lor, iar scăderea încrederii din partea populaţiei reduce şansele la o ieşire grabnică din criză, opinează fostul ministru rus. În ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) situaţia va fi ceva mai bună, chiar dacă Rusia va fi un pic în urma colegelor sale, cu o creştere de 3,5-4% pe an. De altfel, această creştere ar putea fi accelerată dacă s-ar desfăşura reforme, subliniază Kudrin.

După părerea fostului ministru, prioritar din punct de vedere macroeconomic este, pentru Rusia, obiectivul reducerii inflaţiei până la nivelul de 2-3%, ceea ce presupune o utilizare mai rezonabilă a veniturilor din vânzarea de petrol şi impunerea unor restricţii bugetare mai drastice. În opinia lui Kudrin, un preţ la petrol de 100 de dolari pe baril este pentru Federaţia Rusă 'mai degrabă o ameninţare, decât o şansă', pentru că nu stimulează reformele. 'Preţul la petrol va scădea, iar peste un an ar putea ajunge la 80 de dolari pe baril. Acesta este un nivel critic pentru bugetul Rusiei, care obligă la reducerea cheltuielilor şi la majorarea impozitelor, lucruri care vor avea consecinţe sociale şi, prin urmare, politice, ceea ce se va răsfrânge asupra viitoarelor alegeri', a subliniat Kudrin.

Fostul ministru a constatat că după valul de proteste puterea rusă a fost nevoită să se schimbe, conştient de necesitatea unei concurenţe politice mai mari. Acum, potrivit lui Kudrin, puterea rusă a făcut câţiva paşi înainte, dar şi câţiva paşi înapoi. 'Dialogul cu societatea civilă nu a mai avut loc, însă peisajul politic a devenit mai matur'.

'Rusia are nevoie de un nou mare partid liberal', este de părere fostul oficial rus, propunându-şi în acest sens serviciile. 'Eu nu vreau nici să-l înfiinţez (partidul liberal), nici să-l conduc. Eu ajut altfel: participând la discuţii şi propunând reforme liberale', a spus Kudrin, refuzând să răspundă la întrebarea cotidianului francez Les Echos cu privire la condiţiile pe care el le-ar accepta ca să devină premier în regimul Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor