După anexarea Crimeii, ruşii au pus tunurile pe Transnistria (presa de la Chişinău)
Odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin&Co a pus tunurile pe Transnistria', scrie Adevărul, care se referă la cererea liderilor de la Tiraspol de a fi recunoscută independenţa Transnistriei.
Răspunsul nu a întârziat - joi, Guvernul rus va examina 'blocada' Transnistriei. 'Cel mai probabil, ruşii vor încerca sa deschidă un coridor aerian şi terestru de comunicare cu Transnistria, fără a cere permisiunea Kievului sau a Chişinăului. Trebuie să ne aşteptăm la timpuri tumultoase la Nistru şi la mărirea contingentului militar rus în regiune, dotarea lui cu echipament modern de luptă', atenţionează ziarul.
Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, scrie în Adevărul că invazia militară rusă pe teritoriul Ucrainei şi anexarea de facto a Crimeii vor produce schimbări tectonice nu doar în spaţiul post-sovietic, dar şi în Europa în general. 'Suntem în faţa unui nou posibil Război Rece între Est şi Vest. Anexând Crimeea, Rusia îşi asigură flancul sudic şi controlul practic nestingherit asupra Mării Negre. Iar dezbinând Ucraina între Vest şi Est sub pretextul federalizării ţării vecine, Rusia va obţine controlul strategic asupra portului Odesa şi a complexului industrial al Ucrainei', a explicat el.
Astfel, potrivit expertului, anexarea Transnistriei şi federalizarea Moldovei sub protectoratul Moscovei devin scenarii cât se poate de verosimile, la fel ca şi extinderea Uniunii Eurasiatice de la Kamceatka până la Prut. În aceste condiţii, apariţia unui nou 'zid berlinez' în Europa este aproape inevitabilă. Este aproape imposibil de prezis de care parte a zidului va fi Moldova, scrie expertul.
Timpul îl citează pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a declarat că situaţia se va complica în momentul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE. 'Chişinăul nu se gândeşte deloc la Transnistria, iar prin toate acţiunile sale arată că aceasta nu mai aparţine Moldovei. Aceasta ne permite să ne tragem propriile concluzii', a conchis el.
Federaţia Rusă a cheltuit până astăzi cel puţin 100 de miliarde de dolari pentru operaţiunea din peninsula Crimeea, scrie Ziarul Naţional, care îl citează pe economistul Valeri Cialîi. Ucraina a pierdut în jur de 10 miliarde de dolari, iar Crimeea - un miliard de dolari. Aceste calcule au fost făcute de un grup condus de fostul viceguvernator al Ucrainei Alexandr Savcenko. Pentru a recupera aceşti bani, Federaţia Rusă intenţionează să construiască o centrală nucleară în Crimeea. Experţii amintesc de Abhazia şi Osetia de Nord, care au fost lăsate de izbelişte de Rusia. 'Aceste regiuni nu au prosperat, aşa cum a promis Rusia. Regiunile respective sunt bântuite de corupţie, trafic de stupefiante etc. Întreţinerea Crimeii va costa Rusia mult mai mult', a punctat expertul, citat de Ziarul Naţional.