Beijingul a ordonat companiilor de stat chineze să taie legăturile cu firmele de consultanţă americane

Regimul chinez a ordonat companiilor de stat să înceteze cooperarea cu firmele de consultanţă americane, directivă anunţată la numai câteva zile după ce Statele Unite a emis acuzaţii penale împotriva a cinci ofiţeri din armata chineză, care ar fi spionat mai multe companii importante din Statele Unite.
Epoch Times România
27.05.2014

focus

alte articole

Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)
Epoch Times România
27.05.2014

Regimul chinez a ordonat companiilor de stat să înceteze cooperarea cu firmele de consultanţă americane, directivă anunţată la numai câteva zile după ce Statele Unite a emis acuzaţii penale împotriva a cinci ofiţeri din armata chineză, care ar fi spionat mai multe companii importante din Statele Unite.

Acţiunea Chinei, ce ţinteşte companii precum McKinsey & Company şi The Boston Consulting Group (BCG), este provocată de temerile că acestea vor oferi secrete comerciale guvernului SUA, a notat FT, citând surse din anturajul liderilor de la Beijing.

„Nu am primit nicio notificare de acest fel”, a declarat Margaret Kashmir, o purtătoare de cuvânt a Strategy&, adăugând că servirea clienţilor din China şi a celor de pe plan global va continua să fie o prioritate a companiei sale.

„Nu suntem la curent cu existenţa vreunei dispoziţii guvernamentale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Bain & Company, Cheryl Krauss.

Purtătorul de cuvânt al McKinsey nu a răspuns apelurilor telefonice. Purtătorul de cuvânt al BCG nu a putut comenta pe acest subiect.

Companiile americane au operaţiuni mari în China, a notat FT. McKinsey, BCG şi Strategy& au printre clienţi şi companii chineze de stat.

China a avertizat, săptămâna trecută, că va retalia dacă Washingtonul va continua cu acuzaţiile emise asupra ofiţerilor chinezi ce au spionat companii americane din domeniul nuclear, solar şi metalurgic, inclusiv Alcoa Inc, Allegheny Technologies Inc, United States Steel Corp, Toshiba Corp, Westinghouse Electric Co, subsidiarul american al SolarWorld AG şi sindicatul muncitorilor din metalurgie.

Oficialii de la Washington susţin de mai mulţi ani că spionajul cibernetic reprezintă o chestiune de securitate naţională de maximă importanţă.

Acuzaţiile de pe 19 mai au fost primele acuzaţii de spionaj cibernetic completate de Statele Unite împotriva unor oficiali străini. Acestea vin după o creştere treptată a criticilor publice şi a confruntărilor private.

La scurt timp după acuzaţii, mass media chineză a catalogat guvernul SUA drept „un huligan de nivel înalt”, în timp ce oficialii de la Beijing au acuzat Washingtonul că are „standarde duble” în domenii precum spionajul cibernetic.

China a mai precizat că va investiga furnizorii de produse IT şi servicii pentru a apăra „securitatea naţională” şi „dezvoltarea socială şi economică”. De asemenea, a interzis guvernului central să mai folosească Windows 8, ultimul sistem de operare al Microsoft Corp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor