NATO deschide un centru de spionaj în Polonia pentru a contracara Rusia

NATO a deschis un centru de spionaj în Polonia în încercarea de a consolida abilitatea alianţei de a colecta informaţii pe fondul tensiunilor cu Rusia.
(Frank Chen/Getty Images)

Localizat în oraşul sudic Cracovia, noul centru este concentrat pe “dezvoltarea de norme, principii şi activităţi de bază” pentru agenţiile de spionaj ale aliaţilor NATO, a declarat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, la ceremonia de deschidere, care a avut loc joi.

Notând că, în prezent, spionajul “acoperă toate aspectele vieţii”, oficialul polonez a precizat că infrastructura militară şi civilă critică este mai vulnerabilă ca niciodată în faţa spionajului convenţional şi bazat pe instrumente cibernetice.

Centrul de Excelenţă pentru Contrainformaţii Militare (CI COE) este cel de-al 24-lea astfel de centru susţinut în mod oficial de NATO şi, conform website-ului alianţei, “urmăreşte să extindă capabilităţile alianţei şi ale membrilor săi de a îmbunătăţi contracararea spionajului şi de a îmbunătăţi interoperabilitatea”.

Centrele COE sunt coordonate de către ACT (Allied Command Transformation) în Norfolk, statul american Virginia, şi desfăşoară o gamă de activităţi ce variază de la apărare cibernetică şi medicină militară până la combaterea terorismului.

Luând cuvântul la ceremonia de joi, în prezenţa omologilor săi ungur, român şi slovac, Macierewicz a afirmat că noul centru “este foarte important, în special în faţa ameninţărilor din partea Rusiei”.

Relaţiile NATO cu Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece din cauza conflictului din Ucraina, care a dus la creşterea operaţiunilor de spionaj de ambele părţi.

La începutul acestei luni, NATO a susţinut că Rusia spionează smartphone-urile soldaţilor aliaţi, fiind în căutarea de informaţii legate de operaţiuni şi forţa trupelor.

În luna august, Ministerul lituanian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale NATO au interceptat de trei ori, în doar două zile, câteva avioane de spionaj ruseşti deasupra Mării Baltice.

La rândul ei, Moscova a criticat SUA pentru instalarea unei reţele de apărare antirachetă în Europa şi în Peninsula Coreeană, susţinând că radarele instalaţiilor ar putea colecta informaţii despre Rusia. Washingtonul a precizat că sistemele de apărare au un obiectiv defensiv şi nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia.

În plus, NATO a desfăşurat arme şi echipamente la graniţa sa estică cu Rusia, susţinute de patru batalioane despre care oficiali ai alianţei conduse de SUA au afirmat că au rolul de a descuraja şi împiedica o eventuală agresiune rusească.

În luna mai, armata americană a creat un nou sediu militar european în Polonia pentru a-i comanda pe cei aproximativ 6.000 dintre soldaţii săi desfăşuraţi de la începutul acestui an pe cuprinsului flancului estic al alianţei NATO.