Erdogan: Turcia este interesată şi de sistemul de rachete rusesc S-500
alte articole
“La reuniunea cu [preşedintele rus Vladimir] Putin noi am afirmat că nu ne oprim la sistemele S-400, ci luăm în considerare şi sistemele S-500”, a declarat Erdogan, fiind citat vineri în rapoarte media turceşti.
Planul Turciei, care este membră NATO, de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400 a fost privit în unele capitale occidentale ca o lovitură dată alianţei pe fondul tensiunilor acesteia cu Rusia – tensiuni generate de rolul Moscovei în războaiele din Siria şi estul Ucrainei.
Acordul de cumpărare a sistemelor S-400, anunţat luna trecută, a provocat de asemenea unele temeri, întrucât armele de producţie rusească nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale alianţei.
Dar Erdogan a încercat să înlăture temerile în remarcile sale făcute reporterilor turci la revenirea dintr-o vizită efectuată în Ucraina şi Serbia.
Totuşi, preşedintele turc nu a menţionat când a discutat despre chestiunea sistemelor S-500 cu omologul său de la Kremlin, deşi cei doi lideri s-au întâlnit în Ankara la sfârşitul lunii trecute.
În plus, un consilier al preşedintelui Putin a precizat vineri că Rusia şi Arabia Saudită sunt aproape de a semna un acord pentru achiziţionarea de către Regat a unor sisteme de rachete S-400.
“Discuţiile sunt în derulare şi s-au stabilit termenii”, a afirmat Vladimir Kozhin.
Kozhin a adăugat că “în cel mai scurt timp” ar putea fi semnat un contract, însă nu a oferit alte detalii.
Anunţul a fost făcut după ce Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat la începutul acestei săptămâni posibila vânzarea a unui sistem de apărare antirachete THAAD Arabiei Saudite, invocând Iranul printre ameninţările regionale.
În ultimii doi ani, Rusia şi-a intensificat eforturile pentru a-şi extinde influenţa şi pentru a diminua rolul SUA în Orientul Mijlociu şi zonele învecinate.
De asemenea, Rusia a obţinut un rol major în războiul sângeros din Siria: a lansat o campanie de atacuri aeriene împotriva opozanţilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad în septembrie 2015 şi şi-a consolidat prezenţa militară la sol. Unii dintre opozanţii lui Assad sunt grupuri rebele susţinute de SUA, alte state occidentale şi aliaţi ai acestora.