Erdogan: Turcia este interesată şi de sistemul de rachete rusesc S-500

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa, care a anunţat recent că va cumpăra sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia, este de asemenea interesată să achiziţioneze un sistem de rachete rusesc care nu a fost încă finalizat.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.10.2017

“La reuniunea cu [preşedintele rus Vladimir] Putin noi am afirmat că nu ne oprim la sistemele S-400, ci luăm în considerare şi sistemele S-500”, a declarat Erdogan, fiind citat vineri în rapoarte media turceşti.

Planul Turciei, care este membră NATO, de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400 a fost privit în unele capitale occidentale ca o lovitură dată alianţei pe fondul tensiunilor acesteia cu Rusia – tensiuni generate de rolul Moscovei în războaiele din Siria şi estul Ucrainei.

Acordul de cumpărare a sistemelor S-400, anunţat luna trecută, a provocat de asemenea unele temeri, întrucât armele de producţie rusească nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale alianţei.

Dar Erdogan a încercat să înlăture temerile în remarcile sale făcute reporterilor turci la revenirea dintr-o vizită efectuată în Ucraina şi Serbia.

Totuşi, preşedintele turc nu a menţionat când a discutat despre chestiunea sistemelor S-500 cu omologul său de la Kremlin, deşi cei doi lideri s-au întâlnit în Ankara la sfârşitul lunii trecute.

În plus, un consilier al preşedintelui Putin a precizat vineri că Rusia şi Arabia Saudită sunt aproape de a semna un acord pentru achiziţionarea de către Regat a unor sisteme de rachete S-400.

“Discuţiile sunt în derulare şi s-au stabilit termenii”, a afirmat Vladimir Kozhin.

Kozhin a adăugat că “în cel mai scurt timp” ar putea fi semnat un contract, însă nu a oferit alte detalii.

Anunţul a fost făcut după ce Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat la începutul acestei săptămâni posibila vânzarea a unui sistem de apărare antirachete THAAD Arabiei Saudite, invocând Iranul printre ameninţările regionale.

În ultimii doi ani, Rusia şi-a intensificat eforturile pentru a-şi extinde influenţa şi pentru a diminua rolul SUA în Orientul Mijlociu şi zonele învecinate.

De asemenea, Rusia a obţinut un rol major în războiul sângeros din Siria: a lansat o campanie de atacuri aeriene împotriva opozanţilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad în septembrie 2015 şi şi-a consolidat prezenţa militară la sol. Unii dintre opozanţii lui Assad sunt grupuri rebele susţinute de SUA, alte state occidentale şi aliaţi ai acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor