Rusia ar putea trimite noi rachete Iskander la frontiera cu NATO
alte articole
Rusia a anunţat joi că ar putea trimite mai multe rachete Iskander la baza sa militară din Kaliningrad ca răspuns direct la consolidarea prezenţei militare americane în Polonia.
Şeful Comisiei pentru probleme de apărare din Parlamentul rus, generalul pensionat Vladimir Şamanov, a fost citat de agenţia rusă de ştiri RIA precizând că Rusia este pregătită să ia măsuri retaliatorii la acţiunile SUA de a creşte numărul armelor sale în regiune.
Rachetele Iskander au o rază de până la 500 km, ceea ce ar putea permite Rusiei să ia în vizor câteva state membre NATO cu o mare precizie. De asemenea, rachetele pot fi echipate cu focoase nucleare.
Rusia a trimis primul set de rachete Iskander în Kaliningrad în 2016, mişcare interpretată în mare parte ca fiind un răspuns la cele două staţii americane de interceptare a rachetelor găzduite de România şi Polonia – instalaţii pe care Kremlinul le consideră o ameninţare la graniţa sa.
În plus, Şamanov a făcut aluzie şi la faptul că SUA a trimis “în linişte” o întreagă divizie de blindate în Polonia. Detaşamentul al Treilea şi al Doilea din cadrul armatei americane urmau să se schimbe între ele luna trecută în timpul desfăşurării exerciţiului militar comun ruso-belarus Zapad 2017, a afirmat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării – dar, Kremlinul aparent consideră că acea rotaţie nu a fost finalizată.
“Detaşamentul al Doilea a sosit în Polonia în linişte cu echipamentele sale militare. Şi, în acest timp, echipamentele militare ale Detaşamentului al Treilea nu au plecat din Polonia şi zona Baltică”, a precizat el într-o declaraţie.
Şamanov a afirmat că acest comportamentul SUA în regiune reprezintă o încălcare a principalului pact care guvernează relaţiile Moscovei cu NATO.
NATO a respins acuzaţiile Kremlinului, susţinând că “respectă în întregime Actul Fondator [privind relaţiile, cooperarea şi securitatea] dintre Rusia şi NATO”.
“Orice acuzaţie că NATO încalcă Actul sau promisiunile sale nu este adevărată”, a declarat Piers Cazalet, purtător de cuvânt al NATO, adăugând că cei 4.000 de soldaţi trimişi în estul Europei se află cu mult sub orice definiţie rezonabilă a “forţelor de luptă substanţiale”, aşa cum este menţionat în Actul Fondator.