NATO denunţă forţele speciale ale Rusiei din Ucraina

Forţele speciale şi armate ruse din Ucraina.
Forţele speciale şi armate ruse din Ucraina. (youtube.)

Comandantul forţelor Alianţei Nord-Atlantice din Europa, generalul Philip Breedlove, a denunţat, duminică, forţele speciale armate ruse care au operat în ultimele două săptămâni pe teritoriul Ucrainei, conform New York Times.

Duminică, Serviciile Speciale Ucrainene (SBU) au publicat o serie de fotografii care dovedesc afirmaţiile guvernului de la Kiev din ultimele săptămâni, conform cărora conflictele din estul Ucrainei sunt coordonate de către Kremlin prin intermediul forţelor speciale ruse.

Liderul din teren al forţelor ruse ar fi Igor Ivanovici Strelkov, un agent al serviciilor militare de informaţii ruse care operează în prezent ca agent sub acoperire pentru Directoratul Principal de Informaţii al Armatei Ruse. Potrivit SBU, Strelkov a participat la invazia rusă din Crimeea, Georgia şi Cecenia.

”Există un consens larg în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la unii dintre militanţii înarmaţi din estul Ucrainei, iar unele fotografii prezentate de ucraineni au venit să confirme acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jen Psaki.

Cu toate acestea Vladimir Putin spune altceva. ”Nu există unităţi ruse, servicii speciale sau instructori în estul Ucrainei”, a declarat preşedintele rus, care a negat până de curând invazia forţelor armate ruse din Crimeea.

”Războiul special” dus de Rusia este ”un amalgam de spionaj, subversiuni şi chiar şi forme de terorism, efectuat pentru a obţine scopuri politice fără începerea unui război tradiţional”, a declarat John R. Schindler, un fost agent de contrainformaţii al Agenţiei Naţionale de Securitate.

Războiul mascat al Rusiei a început încă din 1994 împotriva cecenilor însă a devenit mult mai clar acum, odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, un fost agent KGB, ai cărui consilieri sunt membri ai agenţiilor de informaţii ale Uniunii Sovietice.

Agenţii Rusiei s-au amestecat printre grupurile locale paramilitare, în echipament de camuflaj, înarmaţi cu arme automate, umblând alături de "civilii" separatişti înarmaţi cu bâte şi cuţite.

Atunci când o femeie l-a întrebat pe unul din insurgenţii pro-Rusia mascaţi ce vor face în cazul în care armata ucraineană atacă, acesta a răspuns: ”Trebuie să rezistăm doar 24 de ore, să menţinem focul, iar apoi o armată de un milion de oameni va fi aici".

Aceste condiţii fac intervenţiile Kievului, de eliberare şi dezarmare din estul Ucrainei, mult mai dificile şi mai sensibile. Totuşi, profesionalismul şi subtilitatea tacticilor ruse indică posibilitatea unui conflict pe termen lung în Ucraina, spun experţii militari.

Ruşii au folosit forţe foarte specializate, foarte efective, a declarat Jacob W. Kipp, un expert în studii privind armata rusă şi fost director adjunct al Şcolii Armatei SUA de Studii Militare Avansate.

”Ei nu asumă responsabilitatea faptului că civilii încurcă pe câmpul de luptă. Ei asumă că vor fi acolo. Sunt antrenaţi să opereze în astfel de medii".

”Este greu de crezut că grupul de bărbaţi înarmaţi, cu măşti, au ieşit deodată la înaintare din rândul populaţiei în estul Ucrainei şi au început sistematic să ocupe clădirile guvernamentale”, a declarat generalul Philip M. Breedlove, pe blogul alianţei.

”Este greu de crezut deoarece pur şi simplu nu e adevărat. Ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei este o operaţiune militară plănuită şi organizată, iar noi am constatat că este efectuată sub directivele Rusiei”, a adăugat Breedlove.

Insurgenţii pro-Rusia au ”echipament şi antrenament militar excelente” şi folosesc armele exact ca soldaţii profesionişti, nu ca nişte recruţi ai unei forţe de „auto-apărare”; poartă arme folosite în principal de armata rusă şi nu echipament ”pe care civilii l-ar putea obţine în număr mare”, a precizat generalul.

”Când asemenea argumente sunt puse la un loc, povestea devine clară”, a adăugat comandantul forţelor NATO din Europa.

Argumentele care identifică prezenţa mai multor militari ai Rusiei atât în Crimeea, Georgia cât şi în conflictele din estul Ucrainei au fost confirmate şi prin informaţiile obţinute de departamentul de contrainformaţii a SBU, în urma comunicaţiilor interceptate dintre agenţii Moscovei din Ucraina şi superiorii acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe