Rachetele Chinei pot “copleşi” sistemele de apărare ale SUA şi pot distruge portavioane [fost ofiţer de informaţii]
alte articole
Armata chineză ar putea distruge portavioane americane în cazul în care rivalitatea dintre China şi SUA se transformă într-un război. Multe dintre rachetele chineze sunt proiectate în mod specific pentru a ataca portavioane şi unităţi care formează structura de bază a armatei americane, au declarat actuali şi foşti ofiţeri militari americani, precizând că rachetele Chinei sunt mai performante decât cele ale SUA şi ale aliaţilor săi, potrivit Express.co.uk.
James Fanell, fost ofiţer în sectorul de informaţii, a afirmat: “Ştim că Beijingul are cele mai avansate rachete balistice din lume. Ele au capacitatea de a copleşi sistemele de apărare actuale”.
Ofiţeri superiori ai armatei chineze au declarat că rachetele performante ale Beijingului pot descuraja americanili care vor să se apropie prea mult de ţărmul chinez.
Un colonel pensionat în Armata de Eliberare a Poporului (AEP), a afirmat: “Nu putem învinge SUA în largul mării. Dar avem rachete care vizează în mod specific portavioane pentru a le opri să se apropie de apele noastre teritoriale în cazul unui conflict”.
Preşedintele comunist chinez Xi Jinping a descris baza de rachete ale ţării sale ca fiind un element central al capacitaţii de descurajare a inamicilor, un mijloc strategic de a considera ţara ca putere majoră şi un punct esenţial pe care este construită securitatea naţională a Chinei.
Rachetele chineze pot fi atât de periculoase pentru SUA şi aliaţii săi asiatici deoarece AEP câştigă “războiul razei de acţiune”, potrivit lui Robert Haddick, fost ofiţer al Marinei americane.
În timp ce SUA a făcut o pauză îndelungată în ceea ce priveşte dezvoltarea rachetelor după sfârşitul Războiului Rece, China nu a stat pe loc, ci a produs rachete care pot zbura mai departe decât rachetele aflate în arsenalele SUA şi ale aliaţilor săi asiatici, a adăugat Haddick.
Totuşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump pare să pregătească calea pentru ca SUA să poată concura în acest domeniu.
Trump a afirmat că ţara sa dezvoltă acum o rachetă convenţională cu lansare terestră care ar fi fost interzisă în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), din care atât SUA cât şi Rusia au anunţat că se retrag.
Washingtonul şi-a justificat retragerea din tratat afirmând că Moscova a încălcat prevederile acestuia – acuzaţie negată de Kremlin. Procesul de retragere a SUA din INF a fost lansat în 2 februarie 2019 şi, după o zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia se va retrage, la rândul său, din acest acord. Decizia celor două superputeri de a anula tratatul nu a întârziat să genereze unele măsuri, îngrijorătoare pentru unii.
Iniţiativa americanilor privind noua rachetă ar putea reduce avantajul Chinei, au susţinut experţi militari, însă va fi nevoie de ceva timp, poate câţiva ani, ca SUA să dezvolte şi să desfăşoare aceste arme.