NASA avertizează cu privire la o posibilă „avarie catastrofală” pe ISS din cauza unei scurgeri / Rusia nu vrea să o repare

Staţia Spaţială Internaţională (Getty Images)
Redacţia
23.11.2024

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) are scurgeri, iar principalele agenţii spaţiale sunt împărţite în privinţa a ceea ce trebuie făcut, informează Live Scrience.

Potrivit sursei citate, scurgerea este localizată într-un segment rusesc al staţiei cunoscut sub numele de modul PrK, care conectează modulul de serviciu rusesc Zvezda la corpul principal al staţiei spaţiale.

NASA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos ştiu despre scurgere cel puţin din 2019, dar cauza sa de bază rămâne un mister. De la descoperirea acesteia, cosmonauţii au luat diverse măsuri pentru a minimiza impactul acesteia, inclusiv sigilarea segmentului atunci când nu este utilizat. Dar Roscosmos şi NASA nu sunt acum de acord cu privire la gravitatea scurgerii.

Citiți și Astronauţii blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională au ajuns pe Pământ cu una dintre navele lui Musk. Au fost spitalizaţi

Potrivit unui raport recent al NASA, scurgerea s-a intensificat până la punctul în care reprezintă un risc pentru obiectivul ISS de a funcţiona până în 2030. Mai mult, unii oficiali NASA consideră că aceasta ar putea duce la „o defecţiune catastrofală” a staţiei, a declarat Bob Cabana, preşedintele Comitetului consultativ al ISS al agenţiei, în timpul unei reuniuni publice.

Cu toate acestea, oficialii spaţiali ruşi au minimizat gravitatea scurgerii, insistând că aceasta nu va pune în pericol operaţiunile viitoare ale ISS, potrivit CNN.

ISS a fost ocupată continuu din noiembrie 2000. Cea mai mare parte a infrastructurii sale este veche de un sfert de secol şi este posibil ca anii de stres mecanic să fi cauzat formarea unor mici fisuri în pereţii anumitor secţiuni. De asemenea, stresul suplimentar cauzat de ciocnirea cu bucăţi mici de resturi şi micrometeori ar fi putut contribui la perforare.

Citiți și SpaceX lansează capsula Dragon, cu misiunea de a-i repatria pe cei doi astronauţi blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională

NASA şi Roscosmos au convenit să sigileze segmentul cu scurgeri dacă rata pierderilor de aer devine „de nesuportat”. Dar nu au ajuns încă la un consens cu privire la ceea ce, mai exact, se califică drept o rată nesustenabilă. În prezent, conform NASA, aerul se scurge la o rată de aproximativ 0,9 - 1,1 kilograme pe zi peste nivelul de echilibru al staţiei spaţiale. În aprilie, aceasta a crescut pentru scurt timp la 1,7 kg pe zi; dacă nu este controlată, ar putea creşte din nou.

Se pare că agenţiile colaborează strâns între ele pentru a monitoriza situaţia pe măsură ce se desfăşoară. Iar NASA intenţionează să adauge un scaun suplimentar - numit „scaun palet” - la bordul viitoarelor nave spaţiale SpaceX Crew Dragon, în cazul în care vreun astronaut trebuie să evacueze.

Citiți și Capsula Boeing se întoarce fără astronauţi, din cauza problemelor tehnice

„Staţia nu este tânără. Ne aşteptăm să vedem mai multă uzură şi rupere în diverse alte locuri”, a declarat astronautul NASA Michael Barratt în timpul unui briefing de presă.

Se aşteaptă ca staţia spaţială să funcţioneze până în 2030, după care va fi dezorbitată în atmosfera Pământului pentru un rămas bun incendiar. Potrivit agenţiei, NASA nu are în prezent planuri de a construi un înlocuitor pentru ISS şi se va concentra în schimb pe misiuni cu echipaj pe Lună şi Marte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor