NASA anunţă că a descoperit alte scurgeri de heliu la capsula Boeing Starliner, lansată spre Staţia Spaţială Internaţională

Nava spaţială Boeing Starliner, aflată pe o rachetă Atlas V a United Launch Alliance, decolează de la Complexul de lansare spaţială 41 în timpul testului de zbor al echipajului Boeing al NASA, pe 05 iunie 2024, la Cape Canaveral, Florida. (Joe Raedle/Getty Images / Getty Images)
Redacţia
06.06.2024

Două scurgeri de heliu au fost detectate la capsula spaţială Boeing Starliner, care se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională, a anunţat miercuri seara agenţia spaţială americană NASA, potrivit The Guardian.

Gazul inert este folosit pentru a alimenta propulsoarele din capsula în care se află cei doi astronauţi, şi plasată pe o rachetă Atlas V a United Launch Alliance care a decolat miercuri de la Cape Canaveral, în cadrul primului zbor de testare pilotat al giganticei rachete.

Inginerii descoperiseră înainte de lansare o scurgere mică, dar persistentă, de heliu, care a fost considerată acceptabilă. Nasa a declarat că ultimele două scurgeri sunt noi şi au fost detectate după ce nava spaţială a ajuns pe orbită.

„Două dintre supapele de heliu afectate au fost închise, iar nava spaţială rămâne stabilă”, a transmis agenţia într-o postare pe X.

Ştirea despre scurgeri a venit prima dată de la o transmisiune NASA, când astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams erau pe punctul de a merge la culcare, iar centrul de control al misiunii i-a informat că trebuie să închidă două supape.

„Se pare că am mai detectat câteva scurgeri de heliu”, a spus centrul de control. Astronautul Wilmore a răspuns: „Suntem pregătiţi să [...] aflăm exact ce vreţi să spuneţi prin 'am detectat încă o scurgere de heliu', aşa că spuneţi-ne”.

"Butch, îmi pare rău. Încă ne punem la punct cu povestea", a răspuns centrul de control al misiunii.

"Aveam câteva probleme de urmărit peste noapte în ceea ce priveşte scurgerile de heliu care tocmai au fost aduse în discuţie, şi avem mulţi oameni inteligenţi aici, la sol, care vor examina aceste lucruri şi le vor urmări, dar vehiculul se află într-o configuraţie sigură pentru zbor", a declarat inginerul aerospaţial Brandon Burroughs de la Boeing, în timpul transmisiunii NASA, potrivit CBS News.

Pentru Misiunea Starliner este prima dată când nava spaţială a transportat un echipaj în spaţiu. Cei doi membri ai echipajului ar trebui să petreacă puţin peste 24 de ore în călătoria spre staţia spaţială şi opt zile alături de cei şapte astronauţi şi cosmonauţi aflaţi deja la bord în laboratorul orbital.

Actuala misiune, un test de zbor al echipajului, este produsul unui joint venture între Boeing şi Lockheed Martin pentru a rivaliza cu capsula SpaceX Dragon a lui Elon Musk şi este operată în cadrul programului comercial al Nasa.

Lansarea Starliner este doar a şasea călătorie inaugurală a unei nave spaţiale americane cu echipaj de la începutul cursei spaţiale, la sfârşitul anilor 1950. „A început cu Mercury, apoi cu Gemini, apoi cu Apollo, cu naveta spaţială, apoi cu Dragon [a SpaceX] - şi acum Starliner”, a declarat luna trecută administratorul Nasa, Bill Nelson.

Starliner este o variantă a rachetei militare Atlas V, care foloseşte motoare dezvoltate de Rusia, dar cu două propulsoare ataşate. Două încercări anterioare de lansare au fost amânate, la 6 mai şi 1 iunie, venind după întârzieri anterioare care au inclus rapoarte de scurgeri de heliu în modulul de serviciu.

La prima tentativă, o problemă cu o supapă de pe a doua treaptă, sau partea superioară, a rachetei. La a doua încercare, un computer a declanşat o oprire automată la doar 3 minute şi 50 de secunde de la decolare. Acest lucru a fost atribuit mai târziu unei singure defecţiuni la alimentarea cu energie la sol în cadrul unuia dintre calculatoarele de control al lansării.

„Nu lansăm până când nu este bine”, a declarat Nelson, după ce Starliner a decolat cu succes miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor