Muzeul Naţional de Artă: Program special pentru adolescenţi în week-end.Vizite interactive şi ateliere de creaţie
alte articole
Adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani pot participa la un program special care li se adresează lor şi care îşi propune să le ofere o altă viziune asupra lucrărilor expuse la Muzeul Naţional de Artă al României. Pentru ca tinerii au preocupări diferite, sunt atraşi de alte lucruri şi reacţionează diferit faţă de vizitatorii mai în vârstă, responsabilii muzeului s-au gândit să le ofere ceva pe gustul lor.
Pentru că nimeni alţii nu ar fi mai potriviţi decât colegii lor de aceeaşi vârstă, mai mulţi voluntari de la licee din Bucureşti au fost chemaţi pentru a alcătui împreună cu angajaţii muzeului un program special pentru adolescenţi. “Programul a fost elaborat împreună cu 28 de tineri voluntari care au realizat inclusiv comunicatul de presă, pe baza unui model oferit de noi. Lucrările care vor fi prezentate vizitatorilor adolescenţi şi subiectele au fost alese tot de ei. Voluntarii vor participa şi la vizite, la primirea tinerilor, vor avea grijă ca totul să fie în regulă, vor face fotografii etc.”, a declarat, pentru Epoch Times, Mona Timofte, coordonatorul programului.
În week-end-ul 23-24 februarie, adolescenţii vor vizita expoziţia “Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului”, care îşi propune descoperirea poveştilor nebănuite din spatele operelor de artă. Programele educative pentru adolescenţi se desfăşoară sub motto-ul “Aţi fi surprinşi câte se pot ascunde într-un muzeu, dacă există oamenii potriviţi care să vă arate!” şi vor avea loc în al patrulea week-end al fiecărei luni. Se va relua astfel un program care s-a desfăşurat şi anul trecut, dar cu sincope, din cauza faptul că nu a fost o persoană care să se ocupe special de această categorie de vârstă.
Vizite interactive pentru fixarea informaţiilor
Programul din week-end-ul acesta va fi structurat în două părţi - o vizită interactivă în expoziţie şi un atelier de creaţie. Vizitele, care vor dura aproximativ două ore, vor avea loc sâmbătă, 23 februarie, de la ora 12 - pentru cei cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, şi duminică, 24 februarie, de la ora 12 şi apoi de la 15 - pentru cei cu vârste cuprinse între 15 şi 18-19 ani.
“Realitatea din spatele imaginii propune adolescenţilor să meargă mai departe de ceea ce văd, să privească în profunzime şi să analizeze ceea ce se află în spatele unei lucrări de artă, a personajelor portretizate sau a obiectelor cu care acestea se înconjurau. În cadrul atelierului, participanţii vor recrea şi decora o piesă vestimentară din garderoba principilor de acum 500 ani”, au precizat organizatorii.
Vizitele din acest week-end se vor face la expoziţia “Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului” care reuneşte, în premieră, 31 de fragmente de frescă păstrate din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab (1512 - 1521).
„La atelierul care va avea loc după vizită, adolescenţii vor primi tiparul unui caftan pe care l-au văzut în muzeu şi se vor ocupa de decorarea şi ornamentarea acestuia astfel încât să poată reprezenta un veşmânt caracteristic unui lider. Şi pe vremuri, caftanul contribuia la crearea imaginii unui conducător. Vom observa cum văd ei haina ca mod de reprezentare a celui care o poartă, aşa cum tricourile pe care le aleg ei, cu o formaţie preferată, îi reprezintă”, a precizat Mona Timofte care va fi ghidul tinerilor.
Înainte de a trece la treabă, tinerii vor vizita expoziţia, iar ghidajul nu va fi unul obişnuit, la care ei doar să asiste, ci vor putea pune întrebări, vor discuta diverse teme, ceea ce îi va ajuta să-şi însuşească mai bine cunoştinţele. Dacă în cazul unui ghidaj de tip seminar, în care vorbeşte doar angajatul muzeului, se reţin doar 10-15% din informaţii, atunci când se trece la unul interactiv, procentul creşte până spre 70%, după cum a menţionat Mona Timofte.
Un proiect de acest fel s-a mai desfăşurat în cursul anului trecut, între lunile ianuarie şi aprilie, şi s-a bucurat de succes.
“Am mers pe grupuri de 15 adolescenţi, dar de obicei se înscriau mai mulţi, chiar 25, şi i-am primit pe toţi. Şi anul acesta s-au înscris persoane peste numărul de 15 şi le-am trecut pe lista de rezerve. Am stabilit să fie doar 15 pentru a putea interacţiona mai bine cu ei, să poată pune întrebări şi să discutăm. Vom prezenta în fiecare lună o altă expoziţie, de exemplu, în martie vom organiza programul la expoziţia “Mitul naţional”, a declarat Mona Timofte.