Muzeul de Artă: Elevii de gimnaziu, invitaţi la programe educative despre lumea orientală

În martie şi aprilie, elevii de gimnaziu din Capitală pot participa la programele educative cu tema „Să învăţăm despre ceilalţi: Obiceiuri şi veşminte din lumea orientală”, în cadrul expoziţiei “Carol Popp de Szathmari şi revelaţia artistică a Orientului”, organizată la Muzeul Naţional de Artă.
Pictura "Bătrân şi copil părăsind Constantinopolul" a lui Carol Popp de Szathmári, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR)
Cristina Boiangiu
26.03.2013

În martie şi aprilie, elevii de gimnaziu din Capitală pot participa la programele educative cu tema „Să învăţăm despre ceilalţi: Obiceiuri şi veşminte din lumea orientală”, în cadrul expoziţiei “Carol Popp de Szathmari şi revelaţia artistică a Orientului”, organizată la Muzeul Naţional de Artă.

La programele educative se pot înscrie şi profesorii, care vor însoţi grupurile de elevi la vizita la muzeu.

“Programele se adresează elevilor din ciclul gimnazial (clasele V-VII) care, însoţiţi de un educator muzeal, vor face o incursiune în viaţa de zi cu zi a unui oraş ce a împrumutat multe elemente de civilizaţie arabă şi a locuitorilor acestuia, prin intermediul acuarelelor lui Carol Popp de Szathmari (1812-1887) care constituie adevărate impresii de călătorie”, au declarat organizatorii.

Programele educative vor avea loc joi, 28 martie; joi, 11 aprilie; joi, 25 aprilie şi
vineri, 26 aprilie, toate întâlnirile fiind programate la ora 11. Participarea se face doar pe baza de programare telefonică sau pe e-mail, iar tariful este de 7 lei/persoană.

Elevii vor participa mai întâi la o vizită interactivă în expoziţie şi apoi la un atelier de creaţie. În cadrul vizitei, elevii vor analiza tablourile realizate în acuarelă ale lui Carol Popp de Szathmari, vor intra în pielea personajelor cu ajutorul unor jocuri de rol, vor sintetiza informaţiile oferite de educator în câteva cuvinte-cheie pe care le vor utiliza apoi în cadrul atelierului, ca punct de pornire pentru un colaj sau o dezbatere.

“Am mai organizat programe educative pentru copii şi la alte expoziţii. Scopul este ca elevii să înţeleagă valorile culturale – vestimentaţia, obiceiurile locuitorilor din Istanbul din secolul al XIX-lea. La jocurile de rol, copiii vor simula o întâlnire între un oriental şi un european din secolul al XIX-lea şi îşi vor imagina ce ar putea discuta cei doi, cum s-ar putea comporta etc. Vor recrea o scenă dintr-un bazar pe baza informaţiilor primite la vizitarea expoziţiei, la care vor putea adresa întrebări specialistului muzeului care îi va însoţi la fiecare vizită”, a declarat, pentru Epoch Times, Elena Zamfir, reprezentant al Muzeului Naţional de Artă al României.

Programele educative au fost realizate în funcţie de programa şcolară şi de materiile studiate de elevi în ciclul gimnazial şi au ca scop îmbogăţirea experienţei elevilor în ceea ce priveşte activităţile extraşcolare. Ei vor beneficia de un tip de învăţare inedit, într-un mediu nonformal.

“La ateliere, elevii vor realiza colaje sau dezbateri pe teme inspirate din ce s-a discutat la vizita la muzeu şi din programele şcolare. Ei vor folosi cuvintele cheie selectate de educator în timpul prezentării expoziţiei”, a afirmat Elena Zamfir.

Expoziţia “Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului” cuprinde 47 de lucrări de grafică (desene şi acuarele) cu tematică orientală din patrimoniul Muzeului şi care sunt prezentate în premieră absolută. Pictorul a fost fascinat de lumea orientului care l-a inspirat să deseneze şi să creeze tablouri valoroase.

“Programele educative pornesc de la ideea că o operă de artă este o fereastră către infinite lumi posibile. Orice operă de artă poate oferi o multitudine de informaţii despre domenii variate: literatură, muzică, biologie, matematică, istorie, geografie etc. Se poate vorbi despre costumele şi obiceiurile unei epoci trecute, despre arhitectura şi atmosfera unui oraş de acum 150 de ani, despre o zi obişnuită din viaţa personajelor reprezentate, pornind de la o singură lucrare”, au precizat organizatorii programelor.

***
Carol Popp de Szathmari a fost un pictor şi grafician maghiar din Transilvania, născut pe 11 ianuarie 1812, la Cluj. El s-a remarcat ca primul fotograf de artă şi documentarist din România şi unul dintre primii zece fotografi din Europa.

A călătorit mult în ţară şi străinătate, iar apoi a pictat în acuarelă numeroase peisaje. În calitate de litograf, Szathmáry a realizat un Album cu vederi din Transilvania şi o hartă topografică a ţării.

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii, a fost printre primii 10 fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii, când a fost recunoscut drept primul foto-jurnalist, conform Wikipedia.

Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei i-au acordat medalii pentru meritele sale în domeniul fotografierii.

Szathmári a călătorit de mai multe ori la Istanbul, în Siria şi zone din antica Persie, teritorii incluse în acea vreme în Imperiul Otoman. Pictorul a fost atras de Marele Bazar din Istanbul, peisajele de pe malurile Bosforului, curţile moscheelor şi cimitirele musulmane, care l-au inspirat să realizeze mai multe acuarele apreciate de public.

Pictorul a lucrat şi ca jurnalist şi fotoreporter la câteva reviste, printre care Le Monde Illustré, L’Illustration, Illustrated London News, Illustrierte Zeitung, Leipzig.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor