Mutu: Piţurcă influenţa negativ echipa printr-o „atmosferă dictatorială” şi „metode comuniste”

Atacantul român Adrian Mutu. (Claudio Villa / Getty Images)
P. P.
20.11.2013

Unul din marii absenţi ai naţionalei, Adrian Mutu l-a criticat marţi seară în timpul unei emisiuni televizate la postul Digi Sport pe Victor Piţurcă, pe care îl consideră principalul vinovat de performanţele slabe înregistrate în dubla de baraj şi în toată campania de calificare per total. Opinia fotbalistului a fost împărtăşită şi de cei 50.000 de spectatori prezenţi pe Naţional Arena, însă despărţirea de echipa naţională a fost desfiinţată de antrenor în baza unui ”contract beton”.

Primul punct în care a tras atacantul lui Ajaccio a fost orgoliul lui Victor Piţurcă, recunoscut pentru conflictele pe care le-a purtat atât la Steaua, Craiova, cât şi în celelalte campanii cu echipa naţională, acestea fiind singurele echipe pe care le-a antrenat. Lipsa de interes faţă de echipa României şi atitudinea tehnicianului a făcut ca jucători precum Ştefan Radu, Săpunaru, Rădoi şi Sânmărtean să absenteze din lotul pregătit pentru preliminarii.

”Acum ar trebui să începem de la zero. Fără Mutu, fără Piţurcă, totul de la zero şi să creştem. Avem atâţia antrenori buni, Olăroiu, Reghecampf, Contra, Petrescu şi aşa mai departe. Şi cu jucători noi să începem să construim. Altfel ce facem? Nu era important să fiu eu pe teren cu Grecia. Nu e vorba numai de mine, ci şi de Ştefan Radu, de Rădoi, de Săpunaru, de Sânmărtean şi chiar Chivu. Ei trebuiau convinşi să ajute România să se califice la acest Campionat Mondial. Eu cred că Piţurcă a pus orgoliul său mai presus de interesul sportiv al României. Aici nu e un război între mine şi Piţurcă, vorbesc în calitate de jucător care a făcut parte din echipa naţională”, a spus Mutu.

Internaţionalul a amintit ca şi-a dorit foarte mult să facă parte din lotul României la acest baraj. O mare parte din jucătorii de rezervă, au fost catalogaţi ca fiind lipsiţi de experienţă chiar şi de Piţurcă, iar astfel, jucători ca Adi Mutu sau Chivu puteau fi de asemenea prezenţi pe banca naţionalei.

”'Am trăit meciul ca orice român, cu dorinţa de a întoarce acel 1-3 de la Atena şi cu nervii care au venit după aia. Mai ales că eu sunt implicat pe de o parte în lucrul ăsta. Am simţit că am vrut să fiu acolo (n.r. – la naţională) dar nu am fost lăsat. Nu vreau să spun că eu trebuia să fiu în primul unsprezece, dar puteam să fiu în lot. Pentru că naţionala avea nevoie şi de rezerve cu experienţă. Piţurcă a zis după meciul cu Grecia că nu avem jucători de valoare pe banca de rezerve. Păi i-a omorât pe toţi de pe banca de rezerve. Şi a zis că a adus şi el oamenii pe care i-a avut. Păi atunci printre toţi proştii ăia nu putea să fie şi Adi Mutu un alt prost?”, a mai spus Mutu.

Din spusele lui Mutu, Grecia nu s-a ridicat deasupra României din punct de vedere valoric iar o abordare mai ofensivă ar fi putut să ne ajute să obţinem un rezultat pozitiv, chiar dacă ”se termina 7-5 sau 8-5 pentru noi”.

''Eu cred că trebuia să atacăm tot meciul. Luam gol, atacam iar, se termina 7-5 sau 8-5 pentru noi. Aşa am făcut un meci să nu pierdem ca să spui că Grecia a fost mai bună. Păi eu zic că Grecia nu e mai bună ca noi. Nu am zis că grecii sunt chiftele, dar nu poţi să îi baţi dacă nu ataci. Ce fotbalişti au? În afară de Samaras ăla la nivel internaţional ce fotbalişti au? Ăla de ne-a dat golurile (n.r. Mitroglou) a mai dat goluri aşa prin Liga Campionilor, dar nici nu îi ştiu numele. În afară de Samaras şi numărul 10 ăla nu ştiu de la ei. Eu spun că Grecia şi România sunt aproape la acelaşi nivel ca valoare'', a mai spus fostul jucător al lui Juventus, Chelsea şi Parma.

Fotbalistul lui Ajaccio este de părere că nu a greşit cu nimic în relaţia cu Victor Piţurcă, ba mai ales, atunci când a fost convocat în lotul pentru Campionatului European din 2005, a reuşit să înscrie peste 60% din golurile naţionalei calificându-se astfel la turneul final. În afara felului în care şi-a petrecut timpul liber, jucătorul nu şi-a mai imputat nicio altă greşeală şi este de părere că a fost mereu dedicat echipei petrecând în cantonamentele echipei mai multe zile decât s-ar fi obişnuit.

Fotbalistul a mai declarat că nu a greşit deloc în relaţia cu Victor Piţurcă şi că pentru că l-a ajutat în 2005 l-a răsplătit calificându-l la Campionatul European. ''Eu joc la club, nu am avut nicio problemă cu Ravanelli. Eu cred că am jucat peste 85 la sută din meciuri. În relaţia personală cu Piţurcă nu cred că am greşit cu nimic. Eu când am venit la naţională am venit şi cu o zi mai devreme, am stat şi în cantonament când nu trebuia să stau... Bineînţeles că în timpul meu liber nu am fost uşă de biserică, dar asta nu ar trebui să-l deranjeze pe selecţioner. Domnul Piţurcă m-a ajutat şi mi-a dat o mână de ajutor în 2005, când a fost suspendarea cu Chelsea. Atunci m-a convocat când nu trebuia să fiu convocat, recunosc. Dar după aia l-am calificat la Campionatul European. Peste 60 la sută din golurile din grupă ale echipei naţionale au fost date de mine. Dacă nu mă înşel atunci am fost şi golgheterul grupei. Să vorbim însă despre ce nu a făcut Victor Piţurcă, pentru că nu ne-am calificat la un Campionat Mondial'', a adăugat atacantul.

O altă idee ridicată de Adrian Mutu este legată de metodele din ”anii 50 şi 60” . Pregătirea strategiei înainte de meci, spune fotbalistul, începea cu detalii privind numărul de locuitori şi suprafaţa teritorială a ţărilor cu care vor juca. Cu o seară în urmă înaintea partidelor tricolorii vizionau în linişte un meci al echipei viitoare iar apoi erau trimişi în camerele lor, fără laptop sau telefon, utilităţile moderne care le erau confiscate.

Piţurcă e primitiv în tot ceea ce însemnă pregătire. E foarte bun selecţioner, recunosc. Dar au trecut anii peste el. Dacă începem o şedinţă video înainte de meci cu Ungaria cu faptul că Ungaria are 2 milioane de locuitori şi 700.000 de metri pătraţi. Asta e pregătire? E din anii ’50-’60. Aşa începea o şedinţă video, da. O spun eu, dacă nu mă credeţi pe mine să îi întrebaţi pe ceilalţi dacă au curaj să spună. Păi câteodată ne uităm la aceleaşi meciuri de mai multe ori. Meciurile adversarelor noastre. Iar şedinţele durează patru ore. Când jucăm cu Andorra, ne spune că e o echipă foarte bună şi să nu o subestimăm. Iar dacă jucăm cu Olanda atunci ne spune că e o echipă foarte, foarte bună. Deci toate sunt foarte, foarte bune. Şi după aia e linişte totală o oră şi jumătate cât durează un meci”, a explicat Mutu.

Pe lângă lipsa pregătirii tactice, printre punctele critice ridicate de fotbalist se află ”atmosfera dictatorială” şi metodele ”comuniste” utilizate de Victor Piţurcă care nu pot decât să influenţeze în mod negativ jucătorii. Pe lângă abordarea învechită antrenorul a refuzat să-l folosească în partida din tur pe Alexandru Maxim acolo unde s-a decis calificarea.

”Să nu îl joci pe Maxim în Grecia când e în formă şi toată Germania vorbeşte de el... Maxim putea să îl pună în valoare pe Marica. Păi Marica în dubla asta a fost absent pentru că nu a avut o minge. Piţurcă are un ochi foarte bun la jucători, dar nu poate să îi motiveze. Îi motivează într-un sens negativ. Întreţine o atmosferă dictatorială, aşa. Le ia laptopurile, telefoanele la băieţi. Suntem în 2013, unii mai au familii, nu poţi să faci aşa ceva, nu suntem în comunism. Dacă eu nu spun adevărul văd că nu îl spune nimeni. Vorbesc eu şi o să îmi sară toată lumea în cap, dar pe mine nu mă interesează. Eu spun ceea ce gândesc şi am conştiinţa împăcată”.

Adrian Mutu a ales să vorbească despre ratarea calificării la Cupa Mondială în contextul în care conflictele sale din ultima perioadă cu selecţionerul reprezentativei au fost din ce în ce mai evidente. România a pierdut barajul cu Grecia în urma rezultatelor de 3-1 în turul de la Pireu şi 1-1 pe Naţional Arena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor