Mureş: Festivalul Sighişoara Medievală va fi transmis în direct pe internet

Festivalul Sighişoara Medievală.
Festivalul Sighişoara Medievală. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Festivalul Sighişoara Medievală 2011, ajuns la a 19-a ediţie, care va avea loc în perioada 27 - 31 iulie, va fi transmis în premieră în direct pe internet, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul manifestării, regizorul Liviu Pancu.

"Pentru noi, cei care locuim în această zonă, Sighişoara este unul dintre simbolurile cele mai puternice ale festivalurilor de artă medievală, pentru că este cel mai bătrân festival. Cam toate cetăţile au astfel de emulaţii, dar s-au înmulţit şi formaţiile artistice care se ocupă de aşa ceva. Pentru prima dată festivalul va dura cinci zile, va avea o producţie proprie şi pentru prima dată un festival de artă medievală va fi transmis direct pe internet", a spus Pancu.

El a arătat că vedeta festivalului va fi "Merlin", un spectacol de trei ore şi jumătate în care vor evolua 25 de actori, trei ordine cavalereşti, jongleri, o formaţie de muzică plus alte meserii şi îndeletniciri medievale, "lucrându-se sub acest simbol al marelui vrăjitor".

Pentru ediţia a 19-a a Sighişoarei Medievale, Piaţa centrală a Cetăţii din Sighişoara se va numi "Piaţa Arthur", Piaţa Micilor Cavaleri va fi "Piaţa Robin Hood", însă va exista şi o Piaţă "Vlad Dracul".

O altă noutate a festivalului va fi că în Piaţa centrală a Cetăţii Medievale nu vor mai fi tarabe, ci o arenă de teatru. "În mijloc va fi spaţiul de turnir al cavalerilor, iar scena se transformă în Casa Principelui, unde se dezvoltă totul", a susţinut Liviu Pancu.

Primarul municipiului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, a arătat, la rândul său, că Festivalul Medieval de la Sighişoara a început să se transforme din 2003.

"Mi-aş dori să fie un carnaval medieval. Poate să fie mai puţină lume, dar de bună calitate. În ultimii ani sunt foarte mulţi care vin îmbrăcaţi medieval. Îşi închiriază costume din cetate sau şi le-au făcut acasă. Cum e Carnavalul de la Veneţia", a susţinut primarul Sighişoarei.

Ioan Lazăr, reprezentantul Asociaţiei Turistice Sighişoara, partener în organizarea festivalului, a precizat că pe parcursul celor cinci zile de spectacol nu se va vinde alcool în Cetatea Sighişoarei, nu vor fi bilete de intrare, ci brăţări de culori diferite, pentru fiecare zi a manifestării.

Preţul unei astfel de brăţări care permite accesul în cetate va fi la fel ca cel de anul trecut, respectiv 10 lei.

"Preconizăm să avem undeva la 30.000 - 40.000 de vizitatori, poate chiar 50.000. Bugetul estimat al festivalului este de circa 450.000 de lei, din care Primăria Sighişoara a acordat 94.000 de lei, restul urmând să fie scos din închirieri şi încasări din vânzarea brăţărilor", a subliniat Lazăr.

În program figurează spectacole susţinute de nouă ordine cavalereşti, opt formaţii de muzică medievală, nouă trupe de teatru şi animaţie, şase conferenţiari din Noua Acropolă.

În prima zi va fi deschiderea târgurilor meşteşugăreşti şi decernarea titlurilor de meşteri liberi în Ţara lui Vlad Dracul. Tot în prima zi va avea loc Parada cetăţii, la care iau parte ordinele cavalereşti, o demonstraţie cu steaguri susţinută de Ordinul cavalerilor Argotica, un turnir al Ordinului Cavalerilor de Mediaş, o paradă a toboşarilor şi stegarilor, retragere cu torţe şi spectacolul "Merlin - eroul lumii medievale".

Marea paradă va avea loc vineri, 29 iulie, când va avea loc deschiderea oficială a festivalului şi, în premieră, lansarea Centrului cultural est-european MedievArtRomânia. Vor concerta Os-Trabucos din Portugalia, Holloenek din Ungaria, Planxty Burke, Lupus Dacus, Lyra, Terpischore.

De la această ediţie a Sighişoarei Medievale nu vor lipsi şcolile de dans, spectacolele pentru copii, luptele scenice sau animaţia medievală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne