Mureş: Aproape 300 de persoane solicită pensii internaţionale

Directorul coordonator adjunct al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Mureş, Ileana Morent, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 300 de persoane din judeţul Mureş, care au lucrat şi în România, au solicitat dreptul la pensie internaţională.
Potrivit Ilenei Morent, din Germania şi Ungaria este solicitată, în cele mai multe cazuri, recunoaşterea stagiului de cotizare lucrat în România.
"E vorba de formularul E205, în funcţie de care ei vor lua în considerare vechimea în momentul în care vor deschide dreptul de pensie. Avem un număr destul de mare de cereri, în jur de 2.500, care cuprind atât formularele E205 care au fost solicitate, deci recunoaşterea stagiului. Fiecare ţară are deschiderea drepturilor de vechime altfel stabilită. Dacă la noi este o creştere progresivă, până la 60 de ani, femeile şi 65, bărbaţii, de exemplu în Germania vârsta este mai mare, dar ei deja, cu 10 ani înainte de a îndeplini condiţiile de pensionare, formează baza de date. Deci vor lua în considerare ca vechime şi perioada lucrată în România. Dar numai la deschiderea de drepturi", a spus Morent.
Reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Mureş a precizat că vechimea în muncă, care include şi perioada lucrată în România, se va calcula în ţara în care persoana iese la pensie.
"Dosare de deschidere de drepturi sunt în jur de 300, dosare de pensii internaţionale, în care noi acordăm drepturile de pensii pe sistemul regulamentului Uniunii Europene. Solicitantul de pensie internaţională beneficiază de pensia aferentă sistemului de pensii din România pentru perioada lucrată în ţara noastră şi de cuantumul aferent celuilalt stat, pentru vechimea în muncă de acolo. N-am avut situaţii legate de ţări care să nu recunoască integral vechimea din România. S-ar putea să existe probleme în cărţile de muncă, vechimi, asta este o altă problemă. Sau oamenii care solicită nu au cartea de muncă, nu au adeverinţe. Sunt tot felul de situaţii, dar n-am avut refuzuri din partea unui alt stat în acest sens, pe UE", a mai subliniat Ileana Morent.
Directorul coordonator al CJP Mureş a precizat că persoanele care doresc să beneficieze de dreptul la pensie internaţională şi au domiciliul în altă parte a lumii, în afara UE, trebuie să mandateze o persoană din România care să se ocupe de depunerea dosarului de pensie şi de deschiderea unui cont.