Multe guverne încearcă să contureze un regim mai atractiv de taxare a domeniului petrolier-raport
Tot mai multe guverne încearcă să contureze un regim mai atractiv de taxare a domeniului petrolier, multe state revizuindu-şi în 2011 regimul fiscal aplicat companiilor din domeniul petrolier, se arată într-un studiu Ernst & Young.
Astfel, potrivit studiului Ernst & Young "2012 Global Oil & Gas Tax Guide", care face o trecere in revista a modurilor în care guvernele încearcă să contureze un regim mai atractiv de taxare în industria de petrol şi gaze, schimbările au vizat redevenţele şi taxele specifice acestei industrii, precum şi impozitul pe profit şi anumite aspecte de procedură fiscală relevante.
Pe lângă resursele convenţionale, atenţia guvernelor a fost tot mai mult captată de noile surse de combustibil, cum ar fi, de exemplu, gazele de şist, a căror exploatare este în continuare o prioritate în America de Nord, China şi în anumite ţări din Europa. Polonia, spre exemplu, este în curs de adaptare a regimului fiscal pentru exploatarea gazelor de şist, deşi acest domeniu este abia la început.
În raport se mai arată că Cipru şi Israel sunt în proces de redefinire a legislaţiilor naţionale de taxare pentru industria de petrol şi gaze, în urma noilor descoperiri de rezerve de hidrocarburi.
Totodată, ţările prezente în zona Arctică concurează pentru atragerea investiţiilor în proiecte de exploatare a rezervelor de resurse naturale. Rusia, ţara cu cel mai mare potenţial de exploatare în zonă, este deja în proces de elaborare a unui nou regim fiscal, atractiv, pentru proiectele off-shore desfăşurate în zona platformei Arctice.
"Guvernele fac eforturi să administreze preţurile ridicate din domeniul petrolier, prin maximizarea eficienţei în producţia de petrol şi gaze. Această strategie are drept scop o redresare bugetară, concomitent cu asigurarea unei rentabilităţi satisfăcătoare a exploatării resurselor naturale din fiecare stat", se mai arată în raport.
Politicile fiscale pentru combustibili variază mult de la o ţară la alta. Doar în grupul ţărilor OECD, componenta fiscală care se regăseşte în preţul petrolului variază de la 13% în Statele Unite şi Mexic, la aproximativ 60% în Marea Britanie, Norvegia şi Grecia. Această componentă fiscală este principala cauză pentru variaţia preţurilor combustibilului de la o ţară la alta. Iată mai jos o clasificare a preţurilor la pompă în lume şi a componentei fiscale a acestora.
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011