Mugur Isărescu: Suprapunerea situaţiei globale cu tensiunile interne a accentuat ieşirile de capital

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (www.bnro.ro)

Suprapunerea situaţiei la nivel global cu tensiunile politice interne, a accentuat ieşirile de capital, care nu au fost contrabalansate de intrări mai mari de fonduri europene, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale şi cu precădere evenimente din Europa, cu tensiunile politice interne. Această suprapunere a accentuat ieşirile de capitaluri. Se manifestă pe mai multe canale. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise în lei, aflate în posesia nerezidenţilor, după datele noastre au fost vândute. Cu alte cuvinte, a crescut oferta de lei şi a crescut concomitent şi cererea de valută. O asemenea mişcare, având proporţii pentru dimensiunile economiei românesti, fiind vorba aici de câteva miliarde de lei, după datele noastre, influentează piaţa valutară din România şi, în general, cotaţiile leului", a spus Isărescu.

"Sunt şi alte canale prin care se manifestă. De exemplu, nu se reînnoiesc la scadenţă liniile de credit ale unor bănci comerciale. Nu avem intreruperi ale acestor linii, dar observăm o inclinaţie mai scăzuta pentru a reînnoi, cu diverse motivaţii, a acestor linii de credit. Acestea creează probleme în domeniul finanţarii deficitului de cont curent. Mai avem alte canale prin care se observă efectul nefavorabil pentru noi, special pentru pentru situaţia raportului cerere-ofertă pentru moneda naţională", a ontinuat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, se observă efectele nefavorabile care se duc până la nivelul cursului de schimb, atâta vreme cât asemenea ieşiri nu au fost contrabalansate de intrari suplimentare.

"Am fi fost fericiţi, de exemplu, ca aceste ieşiri de capitaluri să fie măcar parţial contrabalansate de intrări mai mari de fonduri europene. Nu am constatat acest lucru. Într-o anumită măsură, pentru ca presiunile să se atenueze, aceste mişcări au fost contrabalansate de BNR prin metode specifice. Aici nu este vorba numai de intervenţii, în semnsul strict al cuvântului. Întrucât nu vedem înrrevedem in saptamanile viitoare o calmare a situatiei financiare europene. Cam toate datele ne arată că tensiunile se vor păstra. Suntem în faţa unor decizii majore ce vor fi luate în perioada următoare de autorităţile europene. Probabilitatea este mare ca presiunile să continue din acest punct de vedere", a mai spus Isărescu.

Acesta a precizat că "o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult. Ar mări încrederea investitorilor. Nu toţi vor să plece. Din ceea ce citesc în presa românească, mulţi au intenţii serioase, pe termen lung. Au motive să rămână în România. O clarificare în acest sens ne-ar ajuta foarte mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie