Mugur Isărescu: Cândva, şi fluxurile financiare ale României trebuie să se inverseze
alte articole
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat luni că, în cazul unei economii care se dezvoltă pe baza unor investiţii generatoare de datorie, la un moment dat fluxurile se inversează, iar în cazul crizei de acum "apare sub denumiri tăioase, deleveraging".
"Eu pentru viitor formulez cadrul de desfăşurare a activităţii în felul următor: în toată lumea se caută în prezent soluţii de susţinere a creşterii economice, iar în ţările care au pieţe limitate, cum este şi România, soluţii de susţinere a creşterii economice bazată pe export. Este inevitabil acest lucru. Nu avem alternativă la o creştere economică şi care într-un fel sau altul să stimuleze exportul. Chiar dacă gândim viitorul pe un ciclu lung de 30 sau 40 de ani, şi aşa ar trebui să gândim, de la un moment dat datoria externă, că este publică sau privată, sau şi publică şi privată, generată de un deficit comercial, care se duce într-un deficit de cont curent şi este finanţat prin intrări de capitaluri, inclusiv intrări de capitaluri generatoare de datorie, această datorie trebuie să fie rambursată", a explicat Mugur Isărescu cu ocazia unei conferinţe organizată de Banca de Export-Import a României EximBank cu ocazia marcării a 20 de ani de activitate.
Guvernatorul a menţionat că fluxurile care au finanţat eonomia se pot inversa cândva şi că acest lucru se va întâmpla şi în cazul Românei.
"Cândva, nu ştim, dar ştim că se va întâmpla, şi fluxurile financiare ale României trebuie să se inverseze. Ele se pot inversa forţat. În momente de criză, cum se pare că este momentul actual, o asemenea inversare apare sub denumiri tăioase, deleveraging", a spus Isărescu.