Isărescu: Nu are fundament afirmaţia că a plătit contribuabilul român salvarea băncilor
Guvernatorul BNR. Mugur Isărescu, a declarat marţi că afirmaţia că a plătit contribuabilul român salvarea băncilor este fără fundament şi că în bănci se află economisirile românilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problemă cu care se poate juca cineva.
"Două răspunsuri pentru cei care spun că economia ar fi mers mult mai bine dacă cursul s-ar fi dus nu ştiu unde. Nu vreau să pronunţ cifre. Aici nu e vorba de a proteja câteva milioane de români şi de firme care aveau credite în valută, şi acest lucru contează, dar este vorba de impactul unui faliment în masă la nivelul creditului de consum şi a creditului corporatist. Se reflecta şi în bilanţul băncilor, şi aici nu este vorba de a proteja băncile. Cei care vorbesc cu uşurinţă de acest lucru uită că în bănci se află economisirile românilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub formă de economisiri şi o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problemă cu care se poate juca cineva. Nu se joacă nimeni în lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isărescu.
Acesta a mai precizat că "a vorbi despre costurile, despre faptul că a plătit contribuabilul român salvarea băncilor, cred că este o afirmaţie fără fundament".
De asemenea, guvernatorul a declarat că leul s-a depreciat după perioada 2008-2009.
"Referitor la acuzaţia celor care spun că am fi sacrificat dezvoltarea economiei româneşti de dragul celor care au credite în lei. Nu este adevărat şi problema nu se pune aşa. Cu alte cuvinte, dacă s-ar fi depreciat leul mai mult se întâmpla cine ştie ce minune în România. În primul rând că el s-a depreciat după anul de graţie 2008-2009. ....Leul s-a depreciat în condiţii de piaţă cu funcţionarea, spun eu, bună a pieţei valutare din Romînia cam cum s-a depreciat, de exemplu...seamănă foarte mult cu evoluţia coroanei cehe", a spus Isărescu.
Analistul economic Ilie Şerbănescu declara, la începutul lunii aprilie, că prin menţinerea artificială a cursului valutar, BNR a făcut ca numărul celor care nu pot plăti creditul la bancă să fie de doar 700.000, faţă de 1,4 milioane, însă datoria a fost plătită de cei care nu aveau credite.