Moţiunea "Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!" a fost respinsă de Parlament

Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori.
Parlamentul României, Şedinţa Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 171 deputaţi şi senatori. (Epoch Times România)

Parlamentarii au respins marţi moţiunea "Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!". Opoziţia a reuşit să strângă doar 154 de voturi din cele 288 care îi erau necesare pentru demiterea guvernului.

Parlamentarii PSD, PC, UNPR, PLR şi UDMR nu au participat la votul de ieri, singurii care au pus bilele în urnă fiind deputaţii şi senatorii PNL şi PDL şi cei neafiliaţi, aparţinând PMP.

"PDL are mai multe semnături şi mai puţine voturi. Sper că nu s-a întâmplat la fel şi cu candidatul la prezidenţiale", Klaus Iohannis, a declarat după vot premierul Victor Ponta, citat de hotnews, precizând că în această sesiune nu mai pot fi depuse alte moţiuni de cenzură.

Moţiunea de cenzură respinsă ieri viza celebra OUG 55/2014, cunoscută îndeobşte că ordonanţa traseismului politic, care le permite aleşilor locali să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatele, şi OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

Moţiunea a fost semnată de 171 de parlamentari şi a fost depusă pe 12 septembrie. Potrivit lui Klaus Iohannis, prezidenţiabilul ACL, moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei, însă care poate fi folosit relativ rar şi se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri deosebit de grave, cum ar fi cele două ordonanţe.

"Subordonarea totală a devenit politică de stat, iar la masa Guvernului nu mai avem miniştri care, prin jurământ, s-au angajat să respecte legile şi Constituţia, să apere democraţia, ci o camarilă preocupată de îndestularea clientelei politice, responsabilă cu propaganda şi cu identificarea de formule legislative toxice prin care democraţia să fie subminată, iar interesul strict politic şi de partid să primeze", reiese din textul moţiunii depuse de ACL.