Moscova va investi 3 miliarde de ruble pentru realizarea proiectului 'Regiunea eurasiatică Transnistria'

(MIKHAIL MORDASOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.11.2012

Moscova va aloca Transnistriei 3 miliarde de ruble pentru dezvoltarea economiei şi, de asemenea, va completa şi reînarma contingentul de pacificare al Rusiei din regiune, a anunţat joi, la Tiraspol, coordonatorul grupului de deputaţi ruşi pentru cooperarea cu parlamentul transnistrean, Serghei Gavrilov. Chişinăul a interpretat declaraţiile făcute de reprezentantul Dumei de Stat a Rusiei drept o confirmare a intenţiei Kremlinului de a conserva conflictul transnistrean, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

'Anul viitor intenţionăm să realizăm o serie de proiecte interesante în cadrul granturilor care vor veni prin instituţii ale societăţii civile. Proiectele vor viza reformarea sistemului de administrare comunală, reconstrucţia drumurilor, modernizarea dotărilor pentru mijloacele de comunicare în masă. Sunt planificate o serie de proiecte sociale', a declarat Gavrilov. Deputatul rus a subliniat că această cooperare cu Transnistria se va desfăşura, în unele domenii, şi la nivel de stat. 'Vom acorda sprijin pentru sectorul agrar al Transnistriei, inclusiv din punctul de vedere al consumatorului de stat rus şi departamentelor corespunzătoare ale Federaţiei Ruse', a subliniat parlamentarul.

Potrivit lui Gavrilov, Moscova ar fi interesată şi de proiecte de infrastructură, de sprijinire a transportatorilor transnistreni, de construcţia unui aeroport la Tiraspol, dezvoltarea comunicaţiilor feroviare şi accesul întreprinderilor din regiune pe piaţa Rusiei.

Toate acestea se vor face în cadrul proiectului 'Regiunea eurasiatică Transnistria', gândită după modelul unei euroregiuni, precizează Nezavisimaia Gazeta. Pentru ca experimentul să se finalizeze cu succes, Moscova intenţionează să întărească apărarea regiunii şi să-şi sporească efectivele militare. În primul rând, va fi majorat numărul de posturi ale trupelor ruseşti de pacificare, pacificatorii înşişi vor primi arme noi, iar în cadrul contingentului va apărea un escadron de elicoptere.

În acest fel, reprezentantul Dumei de Stat a confirmat declaraţii făcute anterior de reprezentanţi ai Grupului operativ al forţelor ruseşti din Transnistria, cu privire la existenţa unui acord secret între Moscova şi Tiraspol, încheiat înainte de evacuarea în octombrie a vechilor elicoptere: 'Vom scoate unul, vom aduce înapoi două'.

Informaţiile despre o atare posibilitate au stârnit reacţii la Chişinău, dar şi la Tiraspol. Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că din regiune 'va fi scos ceva' şi chiar s-a deplasat la Moscova, unde a fost asigurat că pacificatorii ruşi nu se vor retrage din regiune. 'Potrivit acordului cu Transnistria, Rusia trebuie să ţină în regiune atâţia militari câţi vor fi necesari pentru asigurarea securităţii Transnistriei şi intereselor naţionale ale Rusiei', a declarat Gavrilov.

Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Ţăranu, în prezent directorul Centrului de consultanţă politică Politicom, 'de multe ori declaraţiile parlamentarilor sunt unele radicale şi de aceea trebuie aşteptate acţiunile puterii executive din Rusia'.

Cu toate acestea, Ţăranu consideră periculoase declaraţiile făcute de deputatul rus, care confirmă temerile Chişinăului în legătură cu tendinţa remarcată în ultima vreme: 'Kremlinul nu intenţionează să contribuie la reglementarea transnistreană, ci îşi va consolida prin toate mijloacele prezenţa în regiune, pentru a rezolva problema în momentul când îi va fi cel mai comod. Acest lucru pune sub semnul întrebării rolul Rusiei atât de moderator, cât şi de garant al reglementării transnistrene şi nu duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău. Transnistria este linia care indică gradul de tensiune al acestor relaţii', a subliniat analistul de la Chişinău pentru Nezavisimaia Gazeta.

Este de aşteptat ca declaraţiile lui Gavrilov să fie discutate la 2 noiembrie, în timpul întrevederii dintre reprezentanţii politici din procesul de negocieri pe marginea reglementării transnistrene, Evgheni Karpov din partea Chişinăului şi Nina Ştanski din partea Transnistriei. Întrevederea va avea loc la biroul de la Chişinău al misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), iar la întrevedere au fost invitaţi reprezentanţi ai mediatorilor (Rusia, Ucraina, OSCE) şi ai observatorilor (UE şi SUA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor