Moscova scutură praful de pe 'planul Kozak'

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a discutat în timpul întrevederii sale cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, toate problemele relaţiilor interstatale, inclusiv cele în domeniul gazului, între care tarifele, datoria Transnistriei şi preţul politic al unor posibile acorduri.
Premierul rus Dimitri Medvedev. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.09.2012

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a discutat în timpul întrevederii sale cu prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, toate problemele relaţiilor interstatale, inclusiv cele în domeniul gazului, între care tarifele, datoria Transnistriei şi preţul politic al unor posibile acorduri. În opinia multora, acest preţ ţine de reglementarea conflictului transnistrean.

O sursă de informaţie a cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta din cadrul guvernului de la Chişinău nu exclude că ar putea fi vorba despre reunificarea Republicii Moldova pe bază de federalizare, pe care vor trebui să o gireze Rusia şi Uniunea Europeană, reprezentată de Germania. Adică, s-ar resuscita cunoscutul 'plan Kozak', aprobat de Kremlin şi pe care Chişinăul l-a respins în 2003, prin preşedintele de atunci Vladimir Voronin.

Vlad Filat s-a pregătit bine pentru actuala întrevedere cu liderii ruşi. Delegaţia care-l însoţeşte a adus la Moscova 'propria viziune' a soluţionării în primul rând a problemelor energetice. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, proiectul gazifer al Chişinăului ar avea trei teme principale - noul preţ la gazul pentru consumatorii casnici, care, în opinia politicienilor moldoveni, ar trebui să scadă, preţul la tranzitul de gaz rusesc spre UE, care ar trebui să crească, şi datoria la gaz a Transnistriei, care se ridică la 3 miliarde de dolari. Această datorie ar trebui, în viziunea Chişinăului, să fie scoasă de pe seama companiei 'Moldovagaz' şi transferată spre 'Tiraspoltransgaz-Transnistria'.

În ceea ce priveşte speranţele gazifere ale Chişinăului, înainte de aceasta preşedintele 'Moldovagaz', Aleksandr Gusev, a subliniat că premise pentru reducerea preţului de achiziţie la gaz pentru Republica Moldova există. Gusev a subliniat că 'Moldovagaz' este o companie ruso-moldovenească şi, în afară de aceasta, Republica Moldova - fără Transnistria - îşi onorează în totalitate obligaţiile privind plăţile şi nu acumulează datorii încă din 2008, în pofida majorării substanţiale a preţurilor.

Înainte de a pleca spre Moscova, Filat a anunţat că partea moldoveană va discuta cu partenerii ruşi întregul complex de probleme existente, subliniind că va fi vorba nu doar de preţul la gaz, ci şi de cel pentru tranzitul acestuia pe teritoriul republicii, de calitatea gazului, de formula de calcul a preţului la acesta, de soluţionarea problemei privind datoriile istorice ale Republicii Moldova şi regiunii transnistrene. Filat a subliniat că datoria trebuie achitată de cei care consumă acest gaz, recunoscând că deocamdată nu există o formulă definitivă pentru soluţionarea problemei privind datoria Transnistriei.

De asemenea, Filat consideră actualul preţ de 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi prea mare, atenţionând că un preţ mare duce în final la reducerea consumului de gaz de către populaţie şi la trecerea acesteia pe alte tipuri de combustibil. Nezavisimaia Gazeta precizează că valabilitatea contractelor actuale privind livrarea de gaz natural spre Republica Moldova şi tranzitul lui a expirat la 31 decembrie 2011.

Analistul moldovean Dumitru Calac a precizat pentru cotidianul rus că puterea de la Chişinău încearcă să obţină schimbarea formulei de compunere a preţului, pe motiv că este incorect ca preţul la gaz să fie legat de cel la petrol, după cum se făcea până acum. Chişinăul propune implementarea unui tarif în raport nu cu metrii cubi, ci cu energia produsă în urma arderii combustibilului. Chişinăul consideră că preţul maxim nu ar trebui să depăşească 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

În ceea ce priveşte datoria transnistreană, Chişinăul este de părere că jumătate din aceasta o constituie penalităţile, care ar trebui scoase din registrul datoriilor. Potrivit lui Calac, 'toate problemele abordate la Moscova au legătură într-un fel sau altul cu reglementarea transnistreană'. 'Rusia ar putea şterge o parte din datoria transnistreană, iar acest lucru ar constitui recompensa sa pentru reîntregirea Republicii Moldova, dacă se va ajunge la un compromis', subliniază analistul. Cu alte cuvinte, concesiile făcute de Gazprom ar putea deveni un fel de stimul acordat de Kremlin puterii de la Chişinău în dialogul pe marginea problemei transnistrene.

În afară de aceasta, analistul este de părere că în pachetul gazifer al lui Filat există propuneri care ar putea interesa şi Gazprom. De exemplu, premierul moldovean îi propune concernului rus să investească în crearea de surse de energie alternative, construind, la fel ca în Belgia sau Olanda, parcuri eoliene. În afară de aceasta, dacă părţile vor ajunge la o înţelegere pe marginea celei mai importante probleme şi vor decide cum să readucă Transnistria în Republica Moldova, Rusia poate spera la un regim preferenţial în ceea ce priveşte tranzitul de energie electrică pe teritoriul republicii spre Balcani şi de aici în UE.

Însă, toate aceste negocieri privind gazele vor fi purtate în cadrul celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE, la care Republica Moldova s-a raliat. Filat a subliniat că ţara sa nu va renunţa la implementarea acestui proiect, dar că republica este gata să folosească pentru aceasta un model care să nu afecteze drepturile şi interesele Gazprom.

Cel mai mare interes suscită viitoarea întrevedere dintre premierul moldovean şi preşedintele rus Vladimir Putin, de aceasta legându-şi speranţele şi Chişinăul, şi Tiraspolul, dar şi Moscova. Din 2003, după ce Voronin iniţial a acceptat, iar apoi a refuzat să semneze 'memorandumul Kozak', care presupunea readucerea Transnistriei în cadrul Republicii Moldova în calitate de membru al unei 'federaţii moldoveneşti unice', Putin nu a mai avut întrevederi cu liderii de la Chişinău. Prin urmare, faptul că Filat este primit astăzi de toţi liderii Rusiei, inclusiv de preşedinte, spune multe.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, vizita premierului Filat ar putea deveni un moment de cotitură atât pentru relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia, cât şi pentru viitorul Transnistriei. Faptul că situaţia evoluează tocmai în acest registru este demonstrat şi de schimbarea din ultima vreme a atitudinii unui alt 'cap vorbitor' al politicii ruse - şeful Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişenko - faţă de vinurile şi alte produse din Republica Moldova.

Dacă în timpul întrevederii cu Dmitri Medvedev au fost doar fixate punctele de orientare, atunci cea cu preşedintele Putin va releva rezultatul. Recent, referindu-se la Transnistria, Putin a declarat că perspectivele regiunii vor ţine cont de atitudinile populaţiei locale. Chişinăul, însă, speră la altceva, conchide cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor