Dmitri Medvedev a acceptat invitaţia lui Filat pentru o vizită la Chişinău

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a acceptat invitaţia omologului său moldovean, Vlad Filat, de a veni în R. Moldova, anunţă un comunicat al Guvernului de la Chişinău, după întâlnirea cu şeful executivului de la Moscova.
Premierul rus Dmitri Medvedev. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.09.2012

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a acceptat invitaţia omologului său moldovean, Vlad Filat, de a veni în R. Moldova, anunţă un comunicat al Guvernului de la Chişinău, după întâlnirea cu şeful executivului de la Moscova.

Premierul Dmitri Medvedev şi omologul său, Vlad Filat, care au avut marţi o întrevedere la Moscova, au convenit ca, în perioada 15 – 16 noiembrie, să aibă loc la Chişinău cea de-a XIII-a şedinţă a Comisiei economice interguvernamentale.

Potrivit Guvernului de la Chişinău, la reuniune va fi pregătit şi semnat Acordul privind migraţia şi readmisia şi, de asemenea, va fi organizat un forum economic cu participarea oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Comunicatul anunţă, totodată, că premierul Vlad Filat l-a invitat pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, la Chişinău, iar acesta a aceptat invitaţia.

La întâlnirea premierului Vlad Filat cu omologul său rus a fost, de asemenea, discutat şi subiectul privind livrarea vinului moldovenesc în Rusia. “Aproximativ 38% din producţia vinicolă moldovenească este consumată de ruşi, iar 10% din importurile vinului din afară îl constituie cel moldovenesc. Este o cifră foarte bună. Din păcate, există şi unele probleme, deşi cei care livrează acest produs respectă condiţiile. Astăzi, am discutat despre îmbunătăţirea logisticii de livrare a vinului şi am dat indicaţii responsabililor din acest domeniu", a spus Medvedev.

La rândul său, potrivit comunicatului Guvernului, premierul Vlad Filat a arătat că vinul moldovenesc este şi o bogăţie a Rusiei. „De multe ori emoţiile prevalează în relaţiile economice. Am discutat despre deschiderea unui nou punct în Breansk, care va facilita livrarea vinurilor pe piaţa Rusiei. Pe lângă vinuri, noi avem condiţii bune de a exporta fructe şi legume. Nu trebuie să existe bariere în procesele economice", a conchis premierul Vlad Filat.

În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, premierul Dmitri Medvedev a dat asigurări că Federaţia Rusă este cointeresată în integritatea Republicii Moldova, iar procesul de reglementare transnistrean trebuie să devină mai intens. Totodată, premierul Dmitri Medvedev l-a asigurat pe omologul său Vlad Filat că Federaţia Rusă va aduce o contribuţie semnificativă în acest sens. „Suntem cointeresaţi ca Republica Moldova să se dezvolte ca un teritoriu integru, iar procesele de reglementare să devină mai intense, - eu mă refer la problema Transnistriei," a declarat premierul rus, citat de RIA Novosti.

De asemenea, la întrevederea cu şeful guvernului de la Chişinău, premierul rus a făcut o propunere R. Moldova cu privire la livrarea de gaze naturale, relatează RIA Novosti, care nu dă detalii suplimentare despre această propunere.

„Eu am făcut o propunere partenerilor noştri. Eu şi cu Vladimir Vasilevici (Filat) am abordat foarte intensiv acest subiect. Am expus toate argumentele noastre. Ele se referă şi la pachetul energetic al Uniunii Europene”, a spus Medevedev la conferinţa de presă susţinută cu omologul moldovean.

Potrivit lui Medvedev, Rusia are divergenţe cu Uniunea Europeană ce ţin de politica energetică. „În special, este vorba de punerea în aplicare a pachetelor energetice. Aceste pachete, din păcate, în mare parte din cauza modului în care sunt formulate regulile, dar şi felului în care acestea sunt aplicate în practică neglijează întru totul interesele Rusiei şi companiilor ruseşti, inclusiv, a Gazprom-ului. Din această cauză, la adoptarea unor soluţii complexe ce ţin de chestiuni energetice, trebuie să ţinem cont de necesitatea apartenenţei Federaţiei Ruse la organizaţii internaţionale relevante, inclusiv la Tratatul privind Carta Energiei”, a mai afirmat Medvedev.

La rândul său, premierul R. Moldova a declarat că speră ca cele două părţi să ajungă în cel mai scurt timp la un acord de principiu. „Sper să ajungem în curând la un acord de principiu, care va duce la semnarea unui Acord în domeniul energetic. Acest acord va sta la baza noului contract de livrare a gazului din Federaţia Rusă”, a declarat Filat, citat de RIA Novosti.

Potrivit UNIMEDIA, acordul privind livrarea de gaz din Federaţia Rusă în R. Moldova expiră la sfârşitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011. În prezent, R. Moldova plăteşte aprximativ 400 dolari pe mia de metri cubi de gaz, preţ despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru Chişinău.

Premierul Vlad Filat se află într-o vizită la Moscova în perioada 10 -12 septembrie. Şeful Guvernului de la Chişinău a avut marţi o întrevedere cu omologul său rus, iar miercuri are programate discuţii la Soci cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor