Soţia lui Vladimir Putin practic a dispărut, însă ruşii nu par preocupaţi de subiect

Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu soţia sa, Ludmila. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.01.2013

Ludmila Putina, soţia preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit în ultimul timp 'o fiinţă şi mai invizibilă ca înainte'. Acest lucru a provocat unele zvonuri, însă în linii mari subiectul este tratat cu indiferenţă, constată publicaţia The Daily Beast.

Jubileul de 55 de ani al Ludmilei Putina (ziua sa de naştere este în 6 ianuarie) a trecut anul acesta neobservat: nici festivităţi de stradă, nici concerte memorabile, nici focuri de artificii. În principalele mass-media din Rusia nu s-a spus niciun cuvânt. Nici măcar pe internet ruşii nu au scris nimic despre Ludmila Putina.

Este adevărat că cei mai mulţi dintre ruşi nu se interesează de soţiile liderilor lor, iar Primele Doamne ale Rusiei nu râvnesc să se afişeze împreună cu soţii lor. Însă, chiar şi după aceste standarde, soţia lui Vladimir Putin a fost întotdeauna un personaj 'fantomatic', potrivit The Daily Beast. Apariţia sa în public nu a fost niciodată una spectaculoasă. Ultimele fotografii oficiale ale preşedintelui rus împreună cu soţia sa au fost făcute în ziua învestirii acestuia pentru un nou mandat prezidenţial, în primăvara lui 2012.

Anul acesta, de ziua de naştere a Ludmilei Putina, Rusia a văzut cum soţul ei preşedinte îl cuprinde după umerii puternici pe celebrul refugiat francez Gerard Depardeiu, venit să primească paşaportul rusesc la reşedinţa prezidenţială de la Marea Neagră. Prima Doamnă lipsea, însă lipsa ei nu a stârnit aproape nicio reacţie publică. Doar pe site-ul agenţiei Saha-News a apărut o ştire minusculă care informa că în timpul jubileului de 55 de ani al soţiei sale preşedintele Putin a schiat alături de premierul Dmitri Medvedev. În ziua de 6 ianuarie creştinii ortodocşi din Rusia marchează ajunul Crăciunului. Nu este prima dată când Putin a sărbătorit Crăciunul separat de soţie, subliniază specialişti în politica rusă.

Cu toate acestea, comentatorii ruşi înţeleg foarte bine acest lucru: ei s-au obişnuit cu ideea că Rusia poate funcţiona foarte bine şi fără o Primă Doamnă. Ruşii preferă ca 'tatăl naţiunii' să fie burlac, declară analistul Serghei Markov, fost consilier al lui Putin. Potrivit analistului, în perioada până în 2008, când Ludmila Putina apărea în public, aceasta 'îl punea public pe preşedinte într-o poziţie incomodă şi părea o povară'.

Unde se află astăzi Prima Doamnă a Rusiei nu se ştie. Potrivit unor zvonuri, într-o mănăstire de lângă Pskov, potrivit altora - într-o vilă de lângă Moscova sau chiar la Paris. De altfel, aceste zvonuri nu s-au confirmat. În data de 28 decembrie, în timpul recepţiei de Anul Nou organizate la Kremlin, unii au putut-o vedea pe Ludmila Putina: ea stătea la aceeaşi masă cu Patriarhul Kirill şi cu fosta Primă Doamnă, Svetlana Medvedeva. Este adevărat că acest eveniment nu a fost prezentat la televizor.

Faptul că liderul ţării apare rar în public alături de soţie este un lucru care nu le stârneşte nedumeriri cetăţenilor ruşi. Singura 'explozie de culoare' în posaca pleiadă de 'fantomatice soţii' ale foştilor secretari generali ai Uniunii Sovietice era Raisa Gorbaciova. Pentru prima dată din vremea ţarilor Rusia era reprezentată de o femeie cu un bust gust vestimentar, cu maniere inteligente, cu dar oratoric şi care îşi exprima opiniile deschis, subliniază publicaţia online.

Totuşi, ruşii nu o simpatizau pe Raisa Gorbaciova: ea îşi cumpăra haine din buticuri franţuzeşti, în timp ce rusoaicele chinuite stăteau la coadă după lapte şi nu aveau o rublă în plus pentru o pereche de dresuri. Rusia a pus vina pentru această stare de lucruri pe ambele cele mai active politic Prime Doamne: pe Alexandra, soţia ţarului Nicolae ai II-lea, şi pe Raisa Gorbaciova, pentru o politică neunitară, care ar fi provocat catastrofe în ţără.

Cei mai mulţi ruşi urau să vadă cum Raisa Gorbaciova îşi 'conducea' soţul, deoarece, conform tradiţiei, rusoaicele sunt datoare 'să-şi ştie locul', afirmă analistul Iuri Krupnov. El nu este câtuşi de puţin uimit că soţia lui Putin trăieşte într-un mod atât de retras.

Într-adevăr, judecând după propriile amintiri, citate în cartea biografică semnată de Oleg Bloţki, Ludmila Putina îşi ştia foarte bine locul, constată The Daily Beast. Atunci când era însărcinată în şapte luni cu al doilea copil, ea trebuia să care singură pe scări căruciorul cu primul copil şi sacoşa cu produse, deoarece soţul considera că nevasta trebuie să facă fără niciun ajutor toate muncile din gospodărie.

Totuşi, unii ruşi îi duc dorul Ludmilei Putina. De exemplu, creatorul de modă Vladislav Zaiţev a declarat recent într-un interviu că Prima Doamnă are o naturaleţe extraordinară. 'Din păcate, comunicarea noastră s-a întrerupt brusc: probabil, cineva s-a speriat că eu o voi influenţa mult prea tare', a opinat Zaiţev.

Sociologul Olga Krâştanovskaia a dezvăluit că membrele clubului femeilor de succes din Rusia, 'Otliciniţî' ar fi dorit să o ia pe Ludmila Putina 'sub aripa lor'. Ele ar fi dorit ca Putina să participe la acţiuni de binefacere, însă, necunoscându-i adresa, i s-au adresat pe Facebook. Invitaţia a rămas fără răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor